Brukernavn og passord

(Videresendt fra Passord)

Samleside om brukernavn, passord og innlogging ved NTNU. For studenter og ansatte.

English version - Usernames and password

Temaside om IT-hjelp | Sider merket med passord

Mye brukt #

Lag gode og sikre passord #

Et godt passord er lett å huske for deg, men vanskelig å gjette for andre (også for datamaskiner). Passordet bør være så lett å huske at du ikke trenger å skrive det ned. (For mer informasjon, se Retningslinje for Tilgangskontroll, punkt 4.2)

 1. Passord bør være så langt som mulig og ha minst 10 tegn. NTNU-passord må inneholde minst ett tegn fra tre av disse fire gruppene:
  • Store bokstaver: A-Z               
  • Små bokstaver: a-z               
  • Siffer: 0-9               
  • Følgende spesialtegn: !#()+,.=?@[]_{}-
  • Mellomrom og bokstavene æ ø å fungerer ikke.
  • Du kan ikke gjenbruke tidligere passord, heller ikke passord som er for like tidligere brukte passord.
 2. Lag en egen huskeregel til passordet slik at du ikke glemmer det. F.eks. kan du ha en kort setning som er lett å huske, for så å legge til noe unikt til hvert passord. Eksempel er «Alle-fugler-smaa-de-er-paa-NTNU» og «Alle-fugler-smaa-de-er-paa-Facebook».      
 3. Ikke bruk NTNU-passordet ditt på andre tjenester som Facebook, Amazon o.l. Hvis noen knekker det ene får de tilgang til alle tjenestene du har det samme passordet på. Ofte er passordet det eneste som beskytter informasjonen og identiteten din. Hvis passordet lekkes fra en tjeneste du har konto hos, vil unike passord sikre at andre tjenester ikke blir berørt.  
 4. Bytt NTNU-passord en gang i året, eller umiddelbart hvis du tror det er kommet på avveie. Legg det inn som en gjentagende hendelse i kalenderen din.
 5. Bruk password manager hvis du har mange kontoer og passord å holde styr på. En password manager vil hjelpe deg med å lage unike passord for hver tjeneste og vil begrense skaden hvis uhellet er ute. (For eks Enpass eller LastPass kan benyttes på eget ansvar.) 

Tips for å unngå passordsvindel (phishing) #

 • NTNU vil aldri sende deg en e-post hvor vi ber deg oppgi brukernavn og passord. Når du får epost om passordbytte vil vi vise til informasjon om hvordan du bytter passordet.
 • Vær på vakt mot svindelforsøk (også kalt phishing). Svindlere spør gjerne etter brukernavn og passord, og begrunner dette med interne endringer i IT-systemet. Hensikten kan være misbruk til søppelpost, industrispionasje eller identitetstyveri.
 • Svindelforsøk kan fremstå på ulike måter, ofte der man ber om opplysninger direkte i e-post. En svært vanlig måte er å oppgi en lenke til en falsk innloggingsside hvor du blir bedt om å logge på med brukernavn og passord.
 • Vær på vakt over hvor lenken (nettadressen) fører deg – hold musepekeren over lenken (uten å trykke) for å se adressen. Om dette er en ukjent adresse, kan det være lurt å holde seg unna. Spør din IT-ansvarlige eller Orakeltjenesten om du er i tvil.
 • Hold alltid passordet ditt hemmelig!
 • Vær alltid skeptisk til innkommende e-post.
 • Ikke svar på e-poster hvor du blir bedt om å legge inn personlige opplysninger som brukernavn og passord!
 • Når NTNU oppdager svindelforsøk vil vi forsøke å forhindre dette, men vi har ingen mulighet for å sperre bruk av ulike lenker (nettadresser) som brukes.

Hvis du utsettes for phishingforsøk der du mistenker at ditt brukernavn og passord er blitt eksponert, ber vi deg om at du raskt kontakter NTNU SOC slik at de kan bistå i saken. Du er ifølge IT-reglementet forpliktet til å bytte passord og rapportere dette til seksjon for digital sikkerhet hvis du vet eller mistenker at andre har fått tak i passordet ditt.

Unngå passordbytte utenfor campus #

Hvis du sitter utenfor NTNUs campus, på en Windows-maskin eid av NTNU, anbefaler vi deg å være spesielt oppmerksom ved bytte av passord.

Dette skyldes at dersom noe skulle gå galt i prosessen med å bytte passord kan du risikere å ikke få logget inn hverken med nytt eller gammelt passord på en administrert Windows-maskin. Skjer dette, må maskinen tilbake på kablet NTNU-nett for å få til en vellykket innlogging. Hvis du er borte fra NTNUs campus over en lengre periode og må bytte passord, anbefaler vi deg å ta kontakt med Orakeltjenesten for å få hjelp til passordbytte.

Hvis du sitter utenfor NTNU-campus, på en Windows-maskin eid av NTNU, anbefaler vi deg å gjøre følgende ved bytte av passord:

 1. Lukk alle åpne programmer
 2. Koble deg til VPN
 3. Gå til siden Bytt passord. Følg instruksjonene på siden.
 4. Vent 30 minutter
 5. Lås datamaskinen ved hjelp av Ctrl-Alt-Del
 6. Trykk Ctrl-Alt-Del og logg på datamaskinen med det nye passordet

 Dersom nytt passord ikke virker, vent noen minutter og prøv igjen. Det kan ta opptil 2 timer før det nye passordet fungerer og er synkronisert med alle systemer.

FAQ #

Spørsmål og svar om brukernavn og passord

Q: Wifi fungerer ikke etter passordbytte #

A: Du må logge på wifi på nytt med ditt nye passord. 

Q: Mobil og nettbrett fungerer ikke etter passordbytte #

A: Du må endre passord manuelt på mobil og nettbrett til det samme du satte når du skiftet passord på NTNU. Enhetene synkroniserer ikke passord automatisk.  

Q: Jeg har aktivert meg, men får ikke logget på? #

A: Du må vente ca 20 min før du logger på. 

Q: Nettleseren min husker passordet mitt, og etter passordbytte kommer jeg meg ikke inn på noe #

A: Når du lar nettleseren huske passordet ditt blir ikke dette oppdatert når du bytter passord. Nettleseren husker fortsatt ditt gamle passord og prøver å logge inn med dette. Da er du nødt til å gå i innstillingene til nettleseren din og be den om å slette lagrede passord. 

Kontakt #

Orakeltjenesten kan hjelpe deg om du har spørsmål eller opplever problemer.

0 Vedlegg
159120 Visninger
Gjennomsnitt (9 Stemmer)