Blackboard

Blackboard - hjelp for ansatte

Her finner du hjelp og ressurser for faglærere og administrativt ansatte som bruker Blackboard.

English version: Blackboard - help for staff

Se også Blackboard - Slik kommer du i gang, med ofte stilte spørsmål om overgangen fra itslearning og Fronter til Blackboard. 

Temaside om Blackboard | Sider merket med Blackboard

Brukerstøtte #

Kontakt Orakeltjenesten om du opplever feil eller har tekniske/praktiske spørsmål om Blackboard. Dette inkluderer:

 • Problemer med pålogging.
 • Manglende tilgang til Blackboard.
 • Manglende emner i Blackboard.
 • Spørsmål om bruk av systemet.
 • Tilbakemeldinger om systemet.
 • Ønsker til funksjonalitet.

Pilotering #

Fra høsten 2017 erstatter Blackboard itslearning og Fronter som e-læringssystem ved NTNU. Siden høsten 2016 har et begrenset utvalg emner deltatt i pilottesting av systemet. Emneoversikten viser deg hvilke emner som er inkludert.

Driftsmeldinger om piloten fås gjennom meldingskanalen Driftsmeldinger om Blackboard pilot.

Avvikling av Pilotnettverket #

Deltagere i Blackboardpiloten har hatt tilgang til Pilotnettverket - en digital arena for erfaringsdeling. 1. mars 2017 startet en prosess med å avvikle Pilotnettverket. Funksjoner og innhold vil i stedet samles i de demoemnet "BB1001 - Emnedesign i Blackboard"., tilgjengelig for alle ansatte. 


Kilder til hjelp #

Det finnes flere ressurser for deg som trenger hjelp med Blackboard.

Opplæringsressurser på temasiden for Blackboard #

På temasiden for Blackboard finner du en oversikt over videoer og brukerveiledninger på wiki-format produsert lokalt ved NTNU. Flere digitale opplæringsressurser er under utvikling og vil lenkes opp fortløpende når de ferdigstilles. 

Skjermbilde. Opplæringsressurser på temasiden for Blackboard.

Hjelpetekster i Blackboard #

Flere verktøy og funksjoner i Blackboard har korte hjelpetekster i kursiv. Er ikke hjelpeteksten synlig kan det hende du må skru den på ved å trykke på spørsmålstegnet til høyre for redigeringsmodus-knappen. Ofte vil du kunne åpne et sprettoppvindu med mer utfyllende forklaringer ved å å trykke på lenken "Mer hjelp". 

Skjermbilde. Eksempel på hjelpetekster i Blackboard.

Demonstrasjonsemnet "BB1001 - Emnedesign i Blackboard" #

Alle ansatte ved NTNU skal ha muligheten til å selv melde seg på emnet "BB1001 - Emnedesign i Blackboard" som student via en egenpåmeldingslenke på Hjem-fanen. Emnet fyller flere funksjoner:

 • Demonstrasjon av god praksis. Emnet viser hvordan ulike verktøy og funksjoner i Blackboard kan brukes på en pedagogisk reflektert måte i eget emnedesign.
 • Diskusjonsforum. Et diskusjonsforum lar deg diskutere med andre ansatte ved NTNU. Vær imidlertid oppmerksom på at offisiell kanal for brukerstøtte er Orakeltjenesten.
 • Nanokurs - uoffisielle ressurser. Underveis i pilotperioden har det blitt utviklet en rekke såkalte "nanokurs" - korte, visuelle steg-for-steg-veiledninger. Disse er ikke i alle tilfeller universelt utformet men er tilgjengelige som uoffisielle opplæringsressurser. 

Blackboard Help - Blackboards egne hjelpesider #

Blackboard har en egen kunnskapsdatabase for deg som ønsker å utforske ytterligere. Merk at disse sidene inntil videre ikke finnes i norsk språkdrakt og at ikke all funksjonalitet og bruk beskrevet her er tilpasset Blackboard slik vi kan bruke systemet ved NTNU. 

Annen informasjon #

 • Det er laget en kort presentasjon av Blackboard Learn som vi anbefaler at faglærere gjennomgår med studentene på første forelesning. Presentasjonen finnes både på norsk og engelsk
 • På wikisiden Læringsstøttenettverket finner du kontaktpersoner for ansatte på hvert fakultet.
 • Meldingskanalen E-læring er for deg som vil vite mer om Blackboard og e-læring.

Forbedringsforslag / Dette jobber vi med #

Dersom du har konkrete forbedringsforslag, eller forslag til ny funksjonalitet i Blackboard, sender du disse til Orakeltjenesten. Dette gjelder også om du oppdager dårlig språk og svake oversettelser. Sakene du melder inn blir vurdert og registrert, og du kan følge med på sakene vi jobber med her:


Ofte stilte spørsmål #

Hvor logger jeg meg på Blackboard?

 • Du finner påloggingsknapp til Blackboard på temasiden.
 • På Innsida har du også alltid tilgang til påloggingsknapp via "vaffelmenyen"

  Skjermbilde. Pålogging via vaffelmeny på Innsida.
 • På Innsida kan du også legge til Blackboard som system-snarvei ved å klikke på dataskjermikonet, velge "Fjern eller legg til systemer", huke av for Blackboard og trykke "OK".
  Skjermbilde. Legge til Blackboard som systemsnarvei på Innsida. 

Hvorfor får jeg ikke logget på?

 • Logg på med ditt NTNU-brukernavn og passord (Feide)
 • Som ansatt må du være lagt til som underviser eller assistent i emnet i FS for å få tilgang. Problem kan ofte løses lokalt ved å korrigere registrering i FS. Snakk med din lokale kontakt i læringsstøttenettverket om dette. 
 • Trenger du ytterligere hjelp, kontakt Orakeltjenesten

Vil jeg miste tilgang til itslearning/Fronter?

itslearning og Fronter vil være tilgjengelig helt fram til 15. juli, og vil deretter bli slått av. Fra høsten 2017 er Blackboard eneste e-læringssystem ved NTNU.

Undersider

18 Vedlegg
2996281 Visninger
Gjennomsnitt (5 Stemmer)