Windows 10

For ansatte. Det du trenger å vite om Windows 10 ved NTNU på administrerte PCer.

 

Første gangen du starter Windows 10, vil du nok merke at det er en del ting som har endret seg. I denne artikkelen prøver vi å informere om hvordan du kan bruke Windows 10, og hvordan tilpasse maskinen til ditt bruk.

Oppgavelinjen #

Hvis du har brukt Windows før, er du nok kjent med oppgavelinjen, dvs. der hvor startknappen og alle åpne programmer vises nederst på skjermen (se bildet under).

Det som er nytt her er at Microsoft har lagt til to nye knapper: "Søk i Windows" og "Oppgavevisning", i tillegg til å gi startknappen et nytt utsende.

På bildet over kan du se de tre knappene på oppgavelinjen i Windows 10. Den første er den nye startknappen, og åpner startmenyen akkurat slik som før (se "Startmenyen"). Den andre er "Søk i Windows" og gir deg rask tilgang til den nye søkemenyen i Windows 10 (se "Søk i startmenyen"). Den siste knappen heter "Oppgavevisning" og åpner en fullskjermsvisning av alle programmer du har kjørende (se "Oppgavevisning").

Startmenyen #

Den nye startmenyen i Windows 10 ser litt forskjellig ut fra Windows 7, og forhåpentligvis til det bedre. I NTNUs oppsett har vi plassert de vanligste programmene som store ikoner til høyre i menyen, for eksempel Office-programmene, som vist under.

I start-menyen finner du også "Kom i gang" som er en slags guide Microsoft har laget for å hjelpe brukere i gang med Windows 10. Hvis det er noe du lurer på kan du jo ta en kikk og se om du ikke finner det du leter etter der.

Logge ut av Windows #

I den nye startmenyen i Windows 10 kan det være litt vanskelig å finne utloggingsknappen. Dette er fordi den er flyttet fra avslutningsmenyen, til brukermenyen. Du kan ganske enkelt logge ut ved å klikke på navnet ditt øverst til venstre i startmenyen, og klikke på "Logg av", som vist under.

Søk i startmenyen #

Om du vil finne noe i Windows 10, er faktisk søk den kjappeste måten. La oss si du for eksempel vil finne Internet Explorer. Da klikker du bare på startknappen og begynner å skrive navnet på programmet. Du trenger ikke klikke i noe søkefelt eller vente på en markør. Så snart startmenyen er synlig, begynner du bare å skrive. Søkefeltet dukker opp automatisk, slik som i bildet under.

Hvis du ønsker å åpne søkemenyen manuelt, kan du klikke på "Søk i Windows" () på oppgavelinjen, eller bruke hurtigtasten " + S". Da åpnes søkemenyen, og du kan begynne å skrive. I praksis er det ingen forskjell på om du begynner å skrive i startmenyen eller i søkemenyen, resultatet blir akkurat det samme.

Etter hvert som du bruker Windows mer og mer, vil også dokumenter du jobber med bli indeksert og dukke opp i søkeresultater.

Oppgavevisning #

I Windows 10 har Microsoft introdusert en ny funksjon som heter "Oppgavevisning". Du kan åpne oppgavevisning ved å klikke på knappen på oppgavelinjen () eller ved å bruke tastekombinasjonen " + Tab".

Oppgavevisning gir deg en oversikt over alle åpne programmer. Hvis du har flere skjermer vil programmet vises på den skjermen hvor du har programmet åpent. Bildet under viser hvordan oppgavevisningen i Windows 10 kan se ut på en maskin med to skjermer.

I tillegg introduserer Windows 10 en ny funksjon kallt "Virtuelle skrivebord". Med virtuelle skrivebord kan du f.eks. separere programmer for forskjellige arbeidsoppgaver, og kjapt bytte i mellom. Hvis oppgavelinjen blir full, kan du ganske enkelt dra et program over på et nytt skrivebord. Bildet under viser oppgavevisning åpent på en maskin med flere virtuelle skrivebord.

For å gå til et annet virtuelt skrivebord kan du klikke på det i oppgavevisning, eller bruke hurtigtastene "Ctrl + + ←" eller "Ctrl + + →", for å bla til venstre (venstre-piltast) eller høyre (høyre-piltast) skrivebord.

Legg til snarveier i startmenyen og på oppgavelinjen #

Som nevnt tidligere har vi i NTNUs oppsett lagt til noen vanlige programmer i startmenyen, men de fleste ønsker jo å legge det de bruker ofte i startmenyen og på oppgavelinjen. Den enkleste måten å legge til et program i startmenyen er å søke opp programmet du vil legge til, høyreklikke på det og velge "Fest til Start" ("Pin to Start" på engelsk). Du kan her også velge "Fest til oppgavelinjen" ("Pin to taskbar" på engelsk) for å legge det til på oppgavelinjen.

Hvis du allerede har et program oppe, og ønsker å legge det til på oppgavelinjen, er den enkleste måten å høyreklikke på ikonet på oppgavelinjen, og velge "Fest til oppgavelinjen" ("Pin to taskbar" på engelsk). Hvis du vil fjerne programmet igjen, høyreklikker du bare igjen, og velger "Løsne fra oppgavelinjen" ("Unpin from taskbar" på engelsk).

Filutforsker #

I Windows 10 har Microsoft gjort noen små endringer på filutforsker. Blant disse endringene er videreutviklingen av Favoritter fra Windows 7, til Hurtigtilgang i Windows 10.

Hurtigtilgang gir deg tilgang til ofte brukte filer og mapper, slik at du kan fortsette med det siste du jobbet med. Du kan også feste mapper til Hurtigtilgang, slik at du rask kan finne frem til spesifikke mapper du bruker ofte. Mapper som er festet til Hurtigtilgang, og som Windows mener er dine "oftest brukte mapper", vil være tilgjengelig i sidemenyen, for rask og enkel navigering fra hvor som helst.

Den kanskje største forskjellen fra Windows 7 er vel at Microsoft har valgt å gjøre Hurtigtilgang til standardvindu i Filutforsker, fremfor "Denne PCen" (også kjent som "Min Datamaskin" i eldre Windows versjoner) som det har vært før. Hvis du ønsker å bruke Denne PCen istedenfor, kan du endre denne innstillingen ved å følge stegene under.

NB: I NTNUs oppsett heter "Denne PCen"-mappen i sidemenyen "Computer Name: Maskinnavn" (hvor Maskinnavn er navnet på PC-en din).

Sette standardvindu i Filutforsker (Hurtigtilgang/Denne PCen) #

Som nevnt lenger oppe, har Microsoft valgt å sette Hurtigtilgang som standardvindu når du åpner filutforsker, istedenfor "Denne PCen" eller "Min Datamaskin". Mange ønsker å sette dette tilbake til det de er vant til fra Windows 7 og eldre.

Åpne Filutforsker, gå på "Fil" og velg "Endre mappe- og søkealternativer"

Klikk på rullegardinmenyen for "Åpne Filutforsker for å:" og velg Denne PCen
Klikk deretter "OK"

NB: I NTNUs oppsett heter "Denne PCen"-mappen i sidemenyen "Computer Name: Maskinnavn" (hvor Maskinnavn er navnet på PC-en din).

Annen nyttig informasjon #

Kom i gang #

Du finner mye nyttig informasjon i programmet "Kom i gang" (se ikonet under) som følger med maskinen. Her har Microsoft laget en del videoer og guider som kan være praktisk for både nye og erfarne brukere.

Hvis du har en NTNU-driftet maskin (dvs. de fleste ansatte) kan du finne en del nyttig informasjon om NTNUs oppsett på Kom i gang med NTNU-PC

Oppdatere innstillinger på maskinen (GPUpdate) #

Se Hvordan kjøre en gpupdate.pdf

Reinstallere maskinen #

Hvis du skal reinstallere maskinen din, har vi laget Viktig å gjøre før reinstallasjon av din Windows-PC med tips og fremgangsmåte for hva du bør gjøre før reinstallasjon.

For IT-folk: Informasjon om installasjon av Windows 10

20 Vedlegg
10365 Visninger
Gjennomsnitt (0 Stemmer)