Wikier

Utvekslingsavtale...

Utveksling for medisinstudenter - Karolinska Institutet

Land By Studieplassser vår Studieplasser høst Avtaletyper Lengde Type utveksling
Sverige Stockholm  2 2 Erasmus placement Ett semester Emne/ Kliniske rotasjoner

Hvem kan søke?

Avtalen gjelder bare for medisinstudenter.

Antall plasser

Vanligvis 2 plasser i høstsemesteret og 2 plasser i vårsemesteret

Vær obs på at antallet plasser kan variere fra år til år avhengig av kapasiteten ved vertsinstitusjonen.

Når kan du reise?

Medisinstudenter kan reise på utveksling i semester IID (MD4043). Ta kontakt med Enhet for legeutdanning (ELU) om du har spørsmål om utveksling utover ett semester. 

Søknadsprosedyre ved NTNU

Detaljert informasjon om søknadsprosedyren finner du her: Studentutveksling for profesjonsstudiet i medisin - Kunnskapsbasen - NTNU

Språk

  • Undervisningsspråket er svensk.
  • Normalt vil det være uproblematisk å bruke norsk som skriftlig arbeidsspråk når du er på utveksling i Skandinavia. Vær likevel oppmerksom på, at det ved noen læresteder kan være nødvendig å søke om spesiell godkjenning for å levere eksamen på norsk.

Studieavgift

Som Erasmus-student betaler du ikke studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere deg og betale semesteravgift ved NTNU for hele den tiden du er ute.

Informasjon om lærested 

Karolinska Institutet (KI) er et statlig medisinsk universitet som ble grunnlagt i 1810 på initiativ fra kong Karl XIII, blant annet for å utdanne flere feltskjærere til den svenske hæren. Universitetet er organisert i 22 relativt selvstendige institusjoner som samlet står for hele 30 prosent av alle medisinske utdanninger og 40 prosent av den medisinske forskingen i Sverige. Mange av disse institusjonene er samlokalisert med helseforetak. Den største campusen ligger nær Karolinska universitetssykehuset i Solna, nord i Stockholm.

Undervisningsinformasjon

Du finner mye nyttig informasjon om undervisningstilbudet på nettsidene til KI. 

Klinisk rotasjon innebærer at man får satt opp en timeplan der man får følge en lege eller et annet helsepersonell (eksempelvis jordmor) én-til-én, ved ulike avdelinger til ulike tider.

Det er lite forelesninger for studentene som gjør klinisk rotasjon, men det er satt opp det som kalles seminarier, der man på forhånd får tilsendt kasus-oppgaver som man kan arbeide med, som man løser i en tre-timers gruppeøkt med veileder (ofte en spesialist).

Studentene opplever for det meste seminariene som mer matnyttige enn tradisjonelle forelesninger, men det er lurt å delta på utvalgte forelesninger og «klinisk trening» med de svenske studentene når det er tid i timeplanen. Forelesningene finner sted over tre dager som introduksjon til fagene, samt hver fredag, mens klinisk trening ofte er på tirsdager og onsdager. Ønsker man å få en oversikt over dette, for å vurdere hva man har mulighet til å være med på, er det lurt å være tidlig ute med å be om å få tilsendt «teorischema».

Krav fra NTNU (fag)

  • Obligatorisk for alle: Minst fire uker gynekologi/obstetrikk og fire uker pediatri.
  • Avhengig av tilbudet ved utvekslingsstedet tar du i tillegg ett eller to av fagene dermatologi, revmatologi og infeksjonsmedisin.

Søknadsprosedyre ved KI

Se informasjon om søknadsprosessen på KI sine nettsider.

Søknadsfrister:

  • 1. mai for høstsemesteret
  • 15. oktober for vårsemesteret

Du vil bli bedt om å fylle ut en online søknad. Sammen med søknaden skal du laste opp:

  • Et bekreftelsesbrev, som du får fra ELU
  • Karakterutskrift, som du bestiller selv i Studentweb
  • Attestert kopi av pass

Bolig

Karolinska Institutet sitt boligkontor hjelper internasjonale studenter med å finne bosted så langt kapasiteten rekker. Tildeling skjer vanligvis i forkant av oppholdet. Det er også mulig å finne bosted på det private markedet hvis man er tidlig ute.

Jägargatan på Södermalm er populære studentboliger med eget rom med vask, og delt kjøkken, dusjrom, gang, fellesareal og vaskerom. Det er ca 14 studenter i hver gang, hvorav 6 deler kjøkken, det er 4 dusjer, et vaskerom og 3 toaletter (varierer litt mellom etasjene). Det er det billigste alternativet man kan velge og det blir vasket av eget personell hver ukedag.

Jägargatan har vakre turområder rett i nærheten, utegym et steinkast unna (som er relativt bra utstyrt), nærhet til det man trenger av transport og butikker. Dessuten har man «Skyway» (innendørs gang-forbindelse) til Södersjukhuset, hvis man utplasseres der.

Forsikring

Les om ANSA forsikring 

Hva skjer ved krise?

Kontakt

Enhet for legeutdanning - medisinstudiet@mh.ntnu.no