Tips til deg som vil formidle om din forskning

Ønsker du å få økt oppmerksomhet om din forskning og forskningsgruppe, bidra i samfunnsdebatten eller bare rett og slett dele ditt engasjement for fagområdet du jobber med? Her finner du tips og råd om hva du kan gjøre for å lykkes med allmennrettet formidling.

Temaside om formidlingSider merket med nyheter 

Bestem deg for hva du vil fortelle om #

Velg deg et ut et konkret tema eller sak (f.eks. et spesifikt forskningsprosjekt, en forskningsartikkel, et funn eller en aktivitet tilknyttet forskningen din). Vurder gjerne om det er mulig å knytte saken til et større, samfunnsrelevant tema.

Skal du arrangere konferanse og ønsker pressedekning? Det er vanligvis enkelttema fra konferansen (foredragsholderes forskningsprosjekter, spesielt samfunnsaktuelle foredrag e.l.), ikke konferansen i seg selv, som er interessante for presse og et generelt publikum. Fremhev derfor dette når du kontakter media. Sender du kun agenda for konferansen er det mindre sannsynlighet for å få napp.

Last ned en pdf om hva som tenner journalister og hvordan du kan friste dem (pdf).

Hva vil journalister egentlig ha? - Journalisten forteller #

Ingvil Snøfugl jobbet tidligere som frilansjournalist for blant annet Teknisk Ukeblad. I seks videoer forteller hun om forskningsformidlig sett fra sitt ståsted som journalist. Trykk på bildet for å komme til videoserien på NTNU OpenVideo.

Selv om hennes erfaringer stort sett gjelder Teknisk Ukeblad og deres målgruppe, er det mange poeng som er viktig også i kontakt med andre typer medier og gjelder for formidling av forsking som ikke er industrirettet. 

Dette handler videoene om:

Velg formidlingskanal #

Forskningsformidling kan skje gjennom mange ulike kanaler.

NTNU publiserer forskningsbladet Gemini på norsk og engelsk på nett. Manger journalister leser Gemini for å få tips og ideer. Kanskje du har nyheter som passer her? Ta kontakt med redaksjonen. 

Andre aktuelle kanaler:

Har du saker som er visuelle? (laboratorieforsøk, feltarbeid e.l.) -  tenk på TV, eller gjør opptak selv og del filmen via sosiale medier.

Bilder og lyd er også bra å ha til formidling, enten du holder foredrag eller snakker med en journalist om forskningen din.

Hvordan komme i kontakt med media? #

  • Se etter en journalist som har skrevet om samme tema tidligere (internettsøk)
  • Ring en journalist du har vært i kontakt med tidligere
  • Ring sentralbordet og be om å bli satt over til redaksjonen
  • Gjør det enkelt for media å finne deg: Ha en oppdatert ansattprofil og stå i NTNUs ekspertliste

Før intervjuet #

Last ned tips og råd til intervjuforberedelser (pdf)

Etter at du har formidlet #

Ble det ikke som du hadde tenkt? Evaluer og prøv igjen!

Husk å registrere formidlingsaktiviteter i Cristin.

Hjelp til å formidle #

Du kan også få råd og hjelp til formidlingsarbeidet fra kommunikasjonsrådgiveren på din enhet eller fra kommunikasjonsavdelingen.

2 Vedlegg
17206 Visninger
Gjennomsnitt (2 Stemmer)