Sikker FTP - SFTP

Overfør filer sikkert og kryptert med Secure File Transfer Protocol (SFTP), og er en sikrere arvtager for File Transfer Protocol (FTP).

Sånn gjør du det #

Du kobler deg til serveren via SSH (Secure shell), og starter så en SFTP-server gjennom den krypterte kanalen SSH har opprettet. Ulike SFTP-programmer kan gjøre det for deg automatisk. Se mer under.

Grafisk SFTP med Filezilla #

Det fins flere grafiske programmer til Windows, og noen terminalbaserte for Linux. Hvis du foretrekker kommandolinjebaserte programmer, les om SFTP i Linux/Unix.

Den enkleste måten å koble seg til NTNUs servere over SFTP er med Filezilla, som er et gratis FTP-program med støtte for SFTP. Programmet er veldig populært, og finnes for Windows, Mac og Linux/Unix.

Last ned Filezilla gratis

sftp

Etter at programmet er installert og startet går du inn på menyen Fil - Tjeneroppsett, og velger New site. Dette vinduet er nesten helt identisk på alle operativsystemer. Sett Protokoll til "SFTP - SSH File Transfer Protocol", og bruk følgende informasjon:   

  • Server: login.stud.ntnu.no
  • Port: 22
  • Inloggingstype: Normal
  • Ditt brukernavn og passord ved NTNU

Etter innlogging ses en logg øverst i Filezilla, som viser hvordan innloggingen gikk, og som loggfører ledd i prosessen ved overflytting av filer. Under finner du filene på din maskin i vinduet til venstre, og filene på hjemmekatalogen din på NTNU til høyre.

I Filezilla kopierer du en fil eller mappe til hjemmekatalogen din ved å høyreklikke på filen/mappa og velge Last opp. For å laste ned fra hjemmekatalogen høyreklikker du og velgerLast ned. Du kan også ta tak i filen og dra den over fra den ene siden til den andre. Filen/mappa du overfører vil da havne i den katalogen du befinner deg i på hjemmekatalogen/maskinen din, avhengig av hvilken vei du flytter filen/mappa.

WinSCP (kun Windows) #

Win SCP, et SFTP og SCP-program for Windows som bruker SSH.

SFTP i Linux/UNIX #

Ulike SFTP-programmer finnes for Linux/UNIX. Bruk for eksempel Filezilla (se over) om du ønsker et grafisk grensesnitt.

Konqueror #

Konqueror er en webleser/filbrowser som følger med KDE. Nyere versjoner av Konqueror har støtte for SFTP. For å bruke konqueror til SFTP, skriver man inn som URL:

sftp://bruker@host
(Merk at det ikke er / på slutten av URLen). Du blir spurt om passord. Filene dine blir nå listet opp.

Velg gjerne å dele vinduet i to rammer for å forenkle. Det gjør du ved å gå inn i Window-menyen, og velge Split View Left/Right eller Split View Top/Bottom.

Marker den rammen du vil koble til SFTP-serveren med, og skriv så inn URLen. For eksempel:

sftp://bruker@sftp.stud.ntnu.no
Velg den andre rammen, og bla deg frem til dit du vil kopiere filene til/fra. Du kan nå dra filer frem og tilbake mellom de to rammene.

GFTP #

GFTP er et FTP-program som også støtter SFTP. Velg host: login.stud.ntnu.no; port: 22. Skriv inn brukernavn og passord, og velg SSH2 på knappen til høyre for Pass.

Med SSHFS kan du mounte opp hjemmeområdet ditt på stud slik at det blir som å navigere lokalt på pc-en. Da bruker du syntaksen:

sshfs brukernavn@login.stud.ntnu.no: /lokalmappe/

Kontakt #

Orakeltjenesten kan hjelpe deg om du har spørsmål eller opplever problemer.

3 Vedlegg
23349 Visninger
Gjennomsnitt (1 Stemme)