Panopto...

Panopto Capture

Panopto Capture

Panopto Capture - Cloud opptak (Beta) #

NTNU har nå tilgang til Panopto Capture, som er opptak rett i nettleser. Dette er en enklere måte å gjøre opptak på som ikke krever noen installasjon på PC. Programvaren er fortsatt i Beta så vi anbefaler fortsatt å benytte Panopto Recorder til viktige opptak.

 1. Klikk "Create". Dette frembringer alternativene du har til rådighet for å opprette en video/presentasjon. Her velger du Panopto Capture Beta.

  Når du har klikket på "Create" får du opp denne menyen, hvor du så klikker "Panopto Capture Beta".
 2. Panopto Capture vil åpnes i et nytt nettleservindu. 
 3. Klikk på mikrofonikonet for å velge lydkilde.

  Panopto vil vise tilkoblede mikrofoner. Klikk på den mikrofonen du ønsker å bruke.

  Du kan nå teste lydnivået ved å snakke inn i mikrofonen. Snakk med vanlig lydnivå. Indikatoren til venstre skal være grønn ved optimal lyd. Hvis indikatoren er gul eller rød kan lyden bli forvrengt under opptak. Hvis du ikke ser noen farge på indikatoren betyr det at mikrofonen ikke mottar noe lyd.  

 4. Velg kamera. For å velge hvilket kamera du ønsker å bruke klikker du på kameraikonet (Hvis du ikke ønsker å ha med video hopper du over dette steget). 


  Hvert kamera du har koblet til vises i forhåndsvisningsvinduet. Velg ønsket kamera ved å trykke på kameravinduet. Kameraet du velger vil vises til venstre i Panoptop-fremviseren, og er som oftest kamera som viser foreleser. Eventuelle andre kamera vil bli innspilt som sekundære kilder. Disse vil dukke opp på høyre side av Panopto-fremviseren. I dette eksempelet er det koblet til kun ett kamera. 
 5. Velg skjermbilde for å ta opp innholdet på en skjerm, et programvindu eller en fane i Chrome. Dette steget kan du hoppe over hvis du ikke ønsker skjermopptak.   For å ta opp alt som foregår på skjermen velger du "Hele skjermen" og spesifiserer hvilken skjerm du ønsker opptak av, klikk så "Del".
  Det er også mulig å ta opp lyden fra PCen ved behov for det. I dette eksempelet er det koblet til to skjermer.   Du kan også velge ta opp alt som foregår i et spesifikt programvindu. Klikk på "Programvindu". Dette vil gi deg en liste over åpne vindu, hvor du så velger hvilket program du ønsker å ta opp. 


  Deling av en Chrome-fane er også mulig. Klikk på "Chrome-fane" og velg hvilken fane du ønsker å dele. Etter å ha lagt til en skjerm/programvindu kan du legge til flere kilder ved å klikke på skjermikonet på nytt. 

 6. Forhåndsvisning og innstillinger Du vil få opp en forhåndsvisning som viser deg dine valgte videokilder. For å fjerne en kilde, hold muspeker i ro over krysset og klikk med venstre museknapp. For å vise en kilde i fullskjerm, hold musepekeren over fullskjermsikonet og klikk med venstre museknapp.   For å endre videoinnstillinger klikker du på det lille tannhjulet på høyre side.   Hak av "Count down when pressing record" for å få en 5 sekunders nedtelling før opptaket starter når du klikker record. Her kan du også velge opptakskvalitet. "Stream output" skal stå markert som "Capture all streams seperatly". 

 7. Innspilling av video. For å starte opptak klikker du den røde knappen formet som en sirkel i bunnen av Panopto Capture. En fem sekunders nedtelling settes i gang når du har klikket, så lenge dette er aktivert i video-innstillingene. Hvis dette ikke er aktivert vil opptaket begynne så fort du klikker på knappen.  


  For å stoppe opptaket klikker du den firkantede knappen i bunnen av Panopto Capture. 

 8. Opplasting av video Når et videoopptak er avsluttet vil Panopto Capture umiddelbart starte opplasting til din "My folder". Du vil få opp et nytt vindu som viser status på opplasting og prosseringsstatus. Selv under opplasting kan du velge å dele din video med andre. I menyen til høyre kan du endre navn på video og velge hvor du vil at den skal lagres. Du har også mulighet til å dele videoen, redigere den eller se ferdig video.   I toppen på venstre side kan du velge å spille inn enda en video ("New"), eller spille inn videoen på nytt ("Redo").  


  Ikke lukk vinduet før opplastingen er ferdig. Du får beskjed fra Panopto Recorder når du trygt kan lukke vinduet.   Her er et typisk eksempel på mappestrukturen. 

21 Vedlegg
1705 Visninger