NTNU Open Data

Her finner du informasjon om hvordan du kan arkivere datasett i NTNUs arkiv for åpne data, NTNU Open Research Data. 

Temaside om forskningsdata | Sider merket med åpne data

English version - NTNU Open Data

Om NTNU Open Research Data  #

NTNU Open Research Data er et institusjonsarkiv som kan brukes for åpne datasett fra alle fag og disipliner. Arkivet er en del av DataverseNO, som driftes av UiT Norges Arktiske Universitet. NTNU Open Research Data følger retningslinjer og policy for DataverseNO, dette innebærer blant annet at alle datasett gjennomgår en kuratorkontroll før de publiseres. DataverseNO er Core Trust-sertifisert og utsteder DOI for alle publiserte datasett (Digital Object Identifier). Standardlisens for arkivet er CC0 (Creative Commons Zero), men ved behov kan andre åpne lisenser vurderes. 

Hvordan arkivere i NTNU Open Research Data  #

Du kan logge inn i NTNU Open Research Data med FEIDE (din NTNU-bruker). DataverseNO har laget en guide for arkivering, og vi anbefaler at du leser denne før du setter i gang. Basert på erfaringer gjengir vi her noen viktige punkter det er lett å glemme, og som vil føre til at du får datasettet i retur for korrigering. Ta også gjerne en kikk på noen av de andre datasettene i DataverseNO for å se eksempler på hvordan man kan beskrive og organisere data for publisering. 

Filer: 

  • Alle datasett må følges av en ReadMe-fil. Denne filen skal lagres i ren tekstformat (.txt) og ha prefikset 00 for å sikre at den havner øverst på listen over filer. Se arkiveringsguiden for nærmere beskrivelse av ReadMe-filen.  
  • Visse filformater er bedre egnet enn andre for arkivering. Dersom datasettet er på et annet format, anbefaler vi at du konverterer til et av de foretrukne filformatene. Originalformatet kan lastes opp i tillegg.  

Metadata: 

  • Vær obs på at alle navn skal være på formatet Etternavn, Fornavn.  
  • Vær gjerne raus med nøkkelord, og legg dem til enkeltvis ved å bruke plusstegnet.  
  • Beskrivelsen av datasettet bør gi utenforstående en god forståelse av hva det dreier seg om. Du kan gjerne bruke abstract for eventuell artikkel som utgangspunkt, men vær nøye med å presisere hva slags data det er snakk om, hvordan de er samlet inn eller produsert, og hvorfor.  
  • Etter å ha lagret første utkast, vil du få mulighet til å legge inn flere metadata ved å trykke på «Add + Edit Metadata». Se liste over anbefalte felt.  
  • Arkiveringsguiden har også mer informasjon om metadatafeltene

Når du er fornøyd med datasettet, sender du det inn til review. En kurator ved Universitetsbiblioteket vil deretter gå gjennom det og enten publisere eller sende det i retur med tilbakemelding dersom noe er uklart. Dersom du ønsker å gi noen tilgang til datasettet før det er publisert (for eksempel redaktør, fagfelle eller samarbeidspartnere), kontakt Research Data @NTNU

Se også #

Kontakt #

  • Research Data @NTNU - hvis du har spørsmål om åpne data, eller har endringsforslag til siden.
0 Vedlegg
11004 Visninger
Gjennomsnitt (1 Stemme)