Wikier

Masteroppgave ved IKJ

English version: Masters Thesis at the Department of Chemistry

Informasjonen på denne siden gjelder for følgende studieprogrammer:

Realfag

Begge masterprogrammene har et totalt omfang på 120 studiepoeng (sp) hvorav 60 sp er masteroppgave og 60 sp er masteremner.

Teknologi (Siv.ing.)

Begge masterprogrammene har en masteroppgave med et omfang på 30 sp som gjennomføres siste vårsemester og har en varighet på 20 uker. Det foregående høstsemesteret skal det gjennomføres en prosjektoppgave med et omfang på 15 sp. 

Masteroppgave for lektorutdanningen LUR (MLREAL) har en egen wiki: Masteroppgave for lektorutdanningen

Introduksjonsuka for nye masterstudenter og studenter som skal skrive masteroppgave på sitt siste år.

Som masterstudent ved institutt for kjemi har vi et eget opplegg i uke 34, dette vil du få informasjon om ved studiestart.
Denne uka må du gjennom 2 HMS-kurs. Et i regi av NV-fakultetet, hvor du også må huske å melde deg opp i HMS0003, og et i regi av Institutt for kjemi.

 

Disse kursene blir avholdt på ulike dager, så påse at du får med deg begge.

Det institutt spesifikke HMS-kurset vil ha en HMS-del og en del om instrumentparken til instituttet.

 

Viktige frister

Studiekalender

 

Masteroppgave

Generell info om oppgaveskriving ved NTNU

Generell info om masteroppgave ved NTNU

 

Hvordan finne prosjekt og veileder ved IKJ

Det er studentens ansvar å finne prosjekt og veileder, så du må selv kontakte veileder for å diskutere og avtale et prosjekt. Se på prosjektforslagene (lenket til under), hør med andre studenter og bruk instituttets nettsider for å se på de ulike forskningsgruppene. Ansvarlig veileder må være NTNU-ansatt i stilling som professor, professor II, førsteamanuensis eller amanuensis. I tillegg har man ofte medveiledere som kan være PhD-stipendiater, postdoktorer eller forskere som er tilknyttet prosjektet. Ved masteroppgaver utenfor IKJ, også ved andre institutt ved NTNU, trenger du en intern ansvarlig veileder fra IKJ.

Masteroppgaven er et selvstendig arbeid hvor veileder gir innspill og kommentarer til studentens oppgaveskriving. Om studenten velger å utføre masteroppgaven ved instituttet, anbefaler vi å velge oppgave knyttet til pågående forskningsprosjekter. Det anbefales å avtale faste møter med veileder ved inngåelse av mastergradsavtalen, for eksempel hver andre uke.

 

Prosjektoppgave (kun siv.ing.)

Prosjektoppgave velges i løpet av vårsemesteret 4.året (MTKJ) og 1. år (MIKJ). 

 

Forslag til prosjekt- og masteroppgaver

Forslag til prosjekt- og masteroppgaver.

Her vil du finne forslag for hele Fakultet for naturvitenskap, hvor relevante fagområder er angitt av den aktuelle veilederen. Forslagene for kommende studieår blir normalt publisert i mars/april. Hvis det er aktuelle veiledere du ikke finner i oversikten, kan du likevel kontakte disse direkte.

Forskningen ved Institutt for Kjemi.

 

Obligatoriske og valgbare emner

 

REALFAG

Du må i løpet av masterstudiet i tillegg til masteroppgave avlegge eksamen i emner tilsvarende 60 studiepoeng. Minst 30 studiepoeng må være på masternivå (3000-emner). Inntil 22,5 studiepoeng kan være på 2000-nivå (lavere grads emner). Grunnleggende emner kan ikke inngå som del av masteremnene.

Valgbare emner velges i samråd med veileder, og skal alle inngå som en del av masteravtalen.

Hvis du ønsker å endre en eller flere av de valgbare emnene i masteravtalen din etter at den er levert, må du ta kontakt med din studieveileder, hvor du oppgir emner du ønsker å fjerne og hvilke emner som skal legges inn.

Obligatoriske emner fremgår av programmenes studieplan og skal inngå som del av masteravtalen, se programmets studieplan

Master i kjemi (MSCHEM)

Master i miljøtoksikologi og kjemi (MSENVTIOX)

5-årig master i Industriell Kjemi og Bioteknologi (MTKJ)

2-årig master i Industriell Kjemi og Bioteknologi (MIKJ)

Selv om du er tatt opp som masterstudent i et av de overnevnte programmene, må du melde deg opp i emnene via StudWeb. Husk å både undervisnings- og vurderingsmelde deg i emnene innen 15.september (høstsemester) og 1.februar (vårsemester). Vær også oppmerksom på at emner kan være adgangsbegrenset og vil dermed ha en tidligere oppmeldingsfrist. Emnebeskrivelsen vil oppgi om det er adgangsbegrensning i et emne.

 

Spesialpensum (gjelder kun realfag)

Eksamen i spesialpensum til mastergraden, KJ3091, KJ3092 (7,5 sp) eller KJ3093 (10 sp) må avlegges enten før presentasjonen av masteroppgaven, eller i i tilknytning til presentasjonen. Spesialpensumet velges som regel av veileder, men du som student kan komme med tilføyinger. Spesialpensumet skal IKKE være en sentral del av masteroppgaven, men mer av oversiktskarakter. Dato for eksamen i spesialpensum avtales med veileder og sensor.

 

Vurderingsformfor spesialpensum til mastergraden: Muntlig eksamen.

 

Masteravtale

Ved semesterstart og oppstart av masteren:

Når du har funnet deg en veileder og dere har blitt enige om et masterprosjekt, må du fylle ut en masteravtale.

Standardavtale mellom bedrift og student

Realfag (MSCHEM og MSENVITOX)

Frist for innlevering av masteravtale er 20.januar i ditt andre semester.

Teknologi (MTKJ og MIKJ)

Frist for innlevering av masteravtale er 15.januar i det semesteret du skriver oppgaven.

Lektor (MLREAL)

Frist for innlevering av masteravtale er 15. september det studieåret du skriver oppgaven.

Ressursbruk

Etter nærmere avtale med instituttet.

Risikovurdering

Må være utfylt av veileder. Masteravtalen godkjennes ikke hvis risikovurdering ikke er gjort.

Alle henvendelser om risikovurderinger rettes til HMS-koordinator Melanie Siah

 

Masteroppgave utenfor NTNU

Husk fylle ut feltet på masteravtalen med navn på bedrift/institusjon og veileder utenfor NTNU, dersom du ønsker å utføre oppgaven ved en annen institusjon eller bedrift, f.eks SINTEF, Chiron og lignende. Du må ha ansvarlig veileder ved NTNU i tillegg til ekstern(e) veileder(e), og er selv ansvarlig for å finne prosjekt/veileder her. Ved ekstern gjennomføring av masteroppgaven, må det inngås en standardavtale som leveres sammen med masteravtalen.

Ferdigstille masteroppgaven

På siden "Ferdigstille bachelor- og masteroppgave" finner du som student informasjon om det du skal gjøre med din masteroppgave før den skal leveres inn.

 

Publisering og båndlegging

Masteroppgaven skal som regel gjøres tilgjengelig/publiseres elektronisk gjennom NTNU Open.

Dersom man har gjennomført masteroppgaven eksternt, kan samarbeidende bedrift kreve oppgaven båndlagt, se siden "Standardavtale mellom bedrift og student" for mer informasjon om Konfidensialitet. 

 

Presentasjon av masteroppgaven (gjelder kun realfag)

Senest 1 måned etter du har levert masteroppgaven din skal du offentlig presentere oppgaven din for veileder, ekstern sensor og intern sensor og andre som måtte være interessert i oppgaven.

Tid og sted for presentasjonen avtales med veileder og sensor. 

Presentasjonen skal ha en varighet på ca 30 minutter, og skal gi et godt bilde av arbeidet som har blitt utført. Veileder, sensor og andre har anledning til å komme med spørsmål i etterkant av presentasjonen. Når du er ferdig med presentasjonen, skal masteroppgaven forsvares. Da er det kun veileder, sensorene og du som er tilstede. Dette vil gi sensorene en mulighet til å avklare evt. spørsmål til oppgaven, samtidig som det vil gi deg anledning til å redegjøre for dem.

 

Lesesalplass

Som masterstudent ved Institutt for kjemi kan du få din egen lesesalplass.

Søknad om lesesalplass ved IKJ

Studenter som skal fullføre graden i inneværende studieår blir prioritert i tildelingen.

Søknader etter uke 34 vil bli satt på ordinær venteliste, og lesesalsplasser som blir ledige i løpet av studieåret vil bli fordelt fortløpende.

 

FAQ

Q: Jeg går 2-årig master i kjemi, realfag og lurer på hvilken dato skal jeg sette som oppstartsdato i sharepoint når jeg fyller ut masteravtalen min og når er riktig innleveringsfrist?
A: Fristen du skal levere er 15. mai på ditt 4.semester. Det er vanlig å sette dagen du starter på studiet som oppstartsdato.

Q: Da jeg meldte meg opp i masteroppgaven KJ3900 og KJ3910 i StudWeb fordelte oppgaven seg over flere semestre, og det ser ut som jeg skal levere masteroppgaven på feil semester. Hva gjør jeg?
A: Dette er helt vanlig og spiller ingen rolle. Ettersom masteroppgaven er på 60 sp vil den fordele seg over 4 semestere f.o.m. semesteret du melder deg opp. Dette har ingenting å si.

Q: Jeg går siv.ing. master i kjemi og lurer på om det er mulig å endre oppstartsdato etter masteravtalen er innlevert?
A: Det er fullt mulig å endre på oppstartsdatoen etter masteravtalen er innlevert. Ta kontakt med instituttet for å endre på datoen.

Q: Jeg går siv.ing. kjemi og har funnet ut at jeg vil bytte studieretning, hvordan går jeg frem for å endre dette?
A: Dersom du ønsker å bytte studieretning, må du ta kontakt med din studieveileder. Vær oppmerksom på at hvis du ikke har nok spesialiserte/obligatoriske emner innen studieretningen du ønsker å bytte til, kan det hende du ikke får fullført på normert tid.

Q: Flere av forsøkene mine har tatt altfor lang tid, og jeg tror ikke jeg kommer til å bli ferdig i tide. Er det mulig å få utsatt frist for innlevering?
A: Ja, du har mulighet til å søke Institutt for Kjemi om utsettelse av innlevering av oppgaven din i hht UTF §20,3. Det er viktig at søknaden beskriver kort hvorfor du har behov for utsettelse, i tillegg til at veilederen din godkjenner/anbefaler utsettelsen. Søknaden må også inneholde din og veileders signatur.

Finner du uriktige eller foreldede opplysninger på denne siden, ta gjerne kontakt med
Aina Sæterli, studiekonsulent ved Institutt for Kjemi slik at det kan utbedres.