Digital...

Lær deg nettbasert undervisning

Nettundervisning betyr ikke nødvendigvis å samle studentene i en nettforelesning. På denne sida får du tips og råd til hvordan du legger til rette for og gjennomfører variert undervisning på nett.

English version: Guidelines for online teaching

Temaside om nettbasert undervising

Hvis du ønsker å møte studentene dine på nett, tilbyr NTNU verktøyet Blackboard Collaborate. Dette er godt egnet til nettbasert undervisning i sanntid. Her kan du lese om god praksis i nettbaserte økter (som for eksempel kan være webinar).

Generelle anbefalinger #

Hvordan organisere undervisningen på nett: Gjør først en vurdering om undervisningen bør foregå i sanntid, eller om du heller kan gjøre skjermopptak som deles med studentene. For undervisning med liten grad av interaksjon anbefaler vi å lage en video som deles med studentene i Blackboard.

Sørg for god og tydelig kommunikasjon med studentene dine: Det aller beste er om instituttene internt har en felles tilnærming for hvordan best kommunisere på en enhetlig måte ut mot studentene. Hvordan kommunikasjonen skal foregå deles med studentene gjennom kunngjøringer i Blackboard-emnene. Opprette og redigere kunngjøringer.

Se også: Blackboard veiledning samt EesySoft-ressuser som er tilgjengelig inne i Blackboard.

Aktuelt nå! #

Det blir fortløpende satt opp kurs i nettbasert undervisning

Blackboard Collaborate Ultra #

Instruksjonsvideoer om Blacboard Collaborate

Hvis du skal holde sanntidsforelesning for mer enn 250 deltakere i Blackboard Collaborate må du opprette en sak i NTNU Hjelp tidligst mulig slik at vi kan bistå deg med dette.

Lage innhold for digital undervisning #

Når du forbereder undervisningen din, kan du ha behov for å lage video eller lydfiler til studentene. Under finner du gode ressurser der du kan lære dette, og du kan bli med i diskusjoner med andre faglærere og støtteressurser.

Relevante nettkurs #

Video for læring / Learning through video

Dette kurset lærer deg hvordan du enkelt kan lage video hjemmefra, og leder deg gjennom hele produksjonsprosessen ved bruk av tilgjengelig teknologi. Det legger til rette for undervisning som ikke trenger å foregå i sanntid, og gjør at opptak og læring kan foregå uten faste tidspunkt.

Du kan så organisere diskusjoner i etterkant, i for eksempel Blackboard Collaborate, og da veilede og støtte studentenes læring. I kurset finner du for eksempel innhold om opptak av presentasjon og lyd i PowerPoint,

På «digit» finner du flere kurs om digital undervisning.

Vi anbefaler å gjøre skjermopptak i

  • Powerpoint: Denne type opptak gir ikke så store filer, noe som øker brukervennligheten. Se Microsofts veiledning for hjelp.
  • Collaborate: Dette kan være enklere for de som helst vil forholde seg til kun ett verktøy nå i starten. Opptakene kan med få grep deles i emnerommene i Blackboard. Se opplæringsmateriell i Blackboard for å komme i gang.  

Lagre og dele undervisningsvideo #

Du kan bruke MyMediasite til å lagre og dele undervisningsvideoer.

Gjøre videoopptak i studio #

Ved NTNU i Trondheim har alle faglærere tilbud om å gjøre videoopptak i studio. 

Lavterskel studio på Kalvskinnet rom G254 (kart). Dette studioet bestiller du via kontakt@lss.ntnu.no

Du blir kontaktet og du vil få oppfølging gjennom hele prosessen. Vi gjør oppmerksom på at det gjøres grundige smitteverntiltak for å sikre rom og utstyr. Du vil få beskjed om hvilke tiltak du selv må gjøre før og etter du har gjort opptak. 

Gjøre videoopptak i auditorium #

Ved NTNU i Trondheim har alle faglærere tilbud om å gjøre videoopptak i auditorium.

Dette er auditorium F1 på Gløshaugen. Vi tilrettelegger flere rom hvis det blir stor pågang.

Vi gjør oppmerksom på at det gjøres grundige smitteverntiltak for å sikre rom og utstyr.

Podcast #

Du kan også lage podcast til bruk i undervisningen, enten ved bruk av egen smarttelefon eller datamaskin, eller i et studio tilrettelagt mtp smittevern.

Hvordan forberede og lede læringsaktiviteter #

Se gode tips i artikkelen Hvordan forberede og lede læringsaktiviteter i disse koronatider, (Rune Hjelsvold ved Excited, Senter for fremragende IT-utdanning)

Chat med oss om video og podcast #

I Teams-kanalen «Hjelp til digitale læremidler» kan du få hjelp til å ta i bruk video og podcast for å formidle ditt faglige innhold. Vi er bemannet, slik at du vil få skriftlig svar eller vi kan snakke sammen.

Du kan også bli med i teamet ved å åpne applikasjonen Microsoft Teams og velge "Bli med i et team med en kode" / "Join a team with a code" og så skrive in koden "avb1cf3".

 

Undersider

1 Vedlegg
5465 Visninger
Gjennomsnitt (0 Stemmer)