Tilbake

Installere Python

Python er er programmeringsspråk som benyttes i enkelte fag ved NTNU. I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du installerer Python på forskjellige operativsystem.

English version Installing Python

Ser du etter noe annet? Temaside om programvare | Sider merket med utvikling

Bruk ved NTNU #

Python er pensum i TDT4110 (IT Grunnkurs), og foretrukket språk i TDT4120 (Algoritmer og datastrukturer). Det kan være lurt å spørre faglærer hvilken av versjon av Python som skal benyttes.

Tilgjengelig for #

Python er fritt tilgjengelig for alle, og installeringspakker kan lastes ned fra Python sin nedlastningsside.

Installasjon #

Windows #

Installer den nyeste versjonen av Python #

Her er en rask veiledning for hvordan du kan installere siste versjon av Python på Windows

 1. Gå til Python.org og trykk på den gule Download Python-knappen.
 2. Åpne .exe filen når den er lastet ned.
  Om dette er den eneste versjonen av Python du vil installere, huk av boksen Add Python 3.7  to PATH i oppsettsvinduet. Dette vil gjøre det enklere å kjøre Python gjennom ledetekst (Command Prompt) eller Powershell.
  Om du har flere versjoner av Python installert, ikke huk av boksen.
  Trykk på Install Now
 3. Valgfritt 
  Trykk på Disable path length limit, dette vil la deg omgå begrensningen på 260 tegn og spare deg for en god del hodebry. Om du planlegger å begrave Python koden din dypt nede i en million undermapper kan du nemlig ende opp med en filsti som er over 260 tegn. Det vil da bli umulig å kompilere koden din, med mindre du skrur av begrensningen.
 4. Trykk Close.

Sammen med Python kommer et enkelt utviklingsmiljø kalt IDLE. Om du starter dette programmet kan du skrive og kjøre Python-kode. Lær mer om IDLE fra Python Software Foundation.

Installer en eldre versjon av Python #

For å installere en eldre versjon må du selv velge rett installasjonspakke, pakken du bør velge avhenger av om du har 32- eller 64-bits installasjon av Windows. Under følger en veiledning for hvordan du finner ut hvilken Windows-versjon du har, og hvordan du installerer Python.

 1. Åpne siden System, denne kan få opp ved å trykke Windows-tasten+Pause/Break, eventuelt ved å åpne: 
  Kontrollpanel -> System og Sikkerhet -> System (Control Panel -> System and Security -> System)
  Under Systemtype vil det stå om du har et 64-bit eller 32-bit operativsystem.
 2. Gå til Python.org og bla gjennom listen til du finner den versjonen av Python som du vil laste ned. Trykk på navnet til Python versjonen, dette vil åpne en ny side.
 3. Bla ned til bunnen av siden, under "files" finner du flere installasjonsfiler du kan laste ned. Under ser du hvilken du skal velge avhengig av Python versjonen du har valgt og om du har et 32- eller 64-bit system. 
  • For 32-bits Windows: Velg Windows x86 executable installer eller Windows x86 MSI Installer. 
  • For 64-bits Windows: Velg Windows x86-64 executable installer eller Windows x86-64 MSI Installer.
 4. Åpne .exe/.msi filen når den er lastet ned, dette vil starte installasjonsprosessen.
 5. Gjelder kun for noen versjoner
  Du kan få valget om å huke av avkrysningsboksen Add Python to PATH. Om du huker av denne boksen vil det bli enklere å kjøre Python fra kommandolinjen (Command Prompt) eller Powershell. Om du har flere versjoner av Python installert så er det best å la boksen stå umarkert.
 6. Valgfritt og gjelder kun for noen versjoner 
  Du kan få valget om å trykke på Disable path length limit, dette vil la deg omgå begrensningen på 260 tegn og spare deg for en god del hodebry. Om du planlegger å begrave Python koden din dypt nede i en million undermapper kan du nemlig ende opp med en filsti som er over 260 tegn. Det vil da bli umulig å kompilere koden din, med mindre du skrur av begrensningen.
 7. Trykk deg gjennom resten av installasjonen med standardvalgene. 

Sammen med Python kommer et enkelt utviklingsmiljø kalt IDLE. Om du starter dette programmet kan du skrive og kjøre Python-kode. Lær mer om IDLE fra Python Software Foundation.

Mac OS X #

Python skal komme forhåndsinstallert på OS X, men det kan være en utdatert versjon (for eksempel Python 2.7.10). Denne versjonen av Python må du aldri slette eller endre, da den blir brukt av Apple- og tredjeparts programvare.

Installer siste versjon av Python #

Vi anbefaler at du installerer en ny versjon av Python som vil ligge ved siden av den innebygde versjonen. Å installere siste versjon er veldig enkelt:

 1. Gå til Python.org og trykk på den gule Download Python-knappen.
 2. Åpne filen når den er lastet ned og klikk deg gjennom installasjonen ved å bruke standardvalgene. Merk at den nye versjonen av Python vil installeres side om side med den innebygde versjonen, så vær oppmerksom på hvilken versjon det er du faktisk bruker.
 3. Test at alt fungerer ved å kjøre den nye versjonen av Python gjennom terminalen. Åpne Terminal og skriv inn "python3" trykk så Enter. Nå kan du skrive python kode i rett inn i terminalen, prøv for eksempel å skrive "15+54" eller "print("hello world")"

Sammen med Python kommer et enkelt utviklingsmiljø kalt IDLE. Om du starter dette programmet kan du skrive og kjøre Python-kode. Lær mer om IDLE fra Python Software Foundation.

Installer en eldre versjon av Python #

Å installere en eldre versjon av Python er litt vanskeligere, men noen fag krever at du bruker en eldre versjon av Python. Det kan være lurt å spørre faglærer hvilken av versjon av Python som skal benyttes.

 1. Finn din versjon av OS X ved å trykke på eple-ikonet() øverst til venstre på skjermen din, velg deretter Om denne maskinen. Versjonsnummeret skal stå under eplelogoen/MacOS-navnet i det nye vinduet.
 2. Gå til Python.org, bla igjennom listen av Python-versjoner og trykk på den Python-versjonen du vil ha.
 3. Bla ned til bunnen av siden som åpnes og velg rett installasjonsfil til din versjon av OS X.
 4. Deretter åpner du .dmg/.mpkg-filen når den er lastet ned, Installasjonen kan gjennomføres med standardvalg hele veien. 
  Merk at den "nye" versjonen av Python vil installeres ved siden av den gamle, så vær oppmerksom på hvilken versjon du faktisk bruker.

Sammen med Python kommer et enkelt utviklingsmiljø kalt IDLE. Om du starter dette programmet kan du skrive og kjøre Python-kode. Lær mer om IDLE fra Python Software Foundation.

Linux #

Python skal komme forhåndsinstallert på Linux-distribusjoner, men det kan være av en utdatert versjon. Å oppdatere er sannsynligvis ikke nødvendig for å gjennomføre noen av fagene, men kan gjøres for å få fjernet feil med installasjonen (bugs).

For å oppdatere Python går du til terminalvinduet, og skriver inn:

sudo apt-get install python

For å installere Python 3.x.x ved siden av den eldre versjonen, kan du skrive inn:

sudo apt-get install python3

Alternativt kan pakken lastes ned fra Python sin nedlastningsside.

Kontakt #

Orakeltjenesten kan hjelpe studenter med installasjon av programmet. Dersom du har problemer med din Python-kode, vennligst henvend deg til studass i det aktuelle faget.

0 Vedlegg
16032 Visninger
Gjennomsnitt (0 Stemmer)