Hjemmeeksamen med tredjeparts programvare

Informasjon til studenter som skal ha hjemmeeksamen med tredjeparts programvare.


English version - Home Exam with third party software

Temaside om eksamen | Digital hjemmeeksamenSider merket med eksamen

Dette er eksamener hvor kandidatene skal benytte programvare under eksamen for å utføre oppgavene. Det kan også innebære eksamen med produksjon av lyd og bilde.

Sørg for å følge med på informasjon fra faglærere for din gjeldende eksamen. Programvare som brukes ved eksamen skal være kjent for studenter som har fulgt undervisning. Noe programvare vil dere kunne installere og kjøre på egen privat maskin, som i øvingsopplegg og undervisning.
Ved noen tilfeller vil programvare kun være tilgjengelig via NTNUs terminalservere/VDI. Dette vil være mer relevant for vårens situasjon hvor covid-19 hindrer tilgang til datasaler og skoleeksamen.

Forberedelser

Ved hjemmeeksamen så skal du bruke  din egen datamaskin under eksamen.
Safe Exam Browser vil generelt ikke bli brukt ved hjemmeeksamen.

Følg generelle råd og forberedelser for hjemmeeksamen.

Det er viktig at du sjekker i god tid på forhånd at du faktisk har tilgang til de programmene du skal bruke under eksamen. Du finner mer informasjon om hvordan programvare er tilgjengelig lenger ned på siden.

Programvare vil kunne bli gjort tilgjengelig via forskjellige løsninger. Dette avhenger av hvilke behov emnet har til programvare.

Sørg for å lagre jevnlig når det er snakk om lokal programvare. Last opp ferdige oppgaver fortløpende til Inspera Assessment.

Installere og benytte programvare på egen maskin lokalt

Studenter ved NTNU vil finne og kunne laste ned programvare via software.ntnu.no

Husk at man må lagre ofte om man jobber lokalt med programvare, og helst til en skylagringsmappe eksempelvis OneDrive.

Officepakken via web apps

Word, Excel, Powerpoint og flere av Microsofts apper kan brukes direkte i nettleser uten installasjon: https://innsida.ntnu.no/o365
Logg inn og finn apps oppe i venstre hjørne.
Merk: De fleste web apps inneholder ikke like mye funksjonalitet sammenlignet med desktop versjonene.

Remote Desktop til terminalserver (Programfarm - Examfarm)

Du logger deg inn på en terminal server der du har tilgang til alt av programmer samt hjemmeområde. Vi anbefaler at hele oppgaven utføres via remote desktop for å slippe overføring av filer på tvers av maskiner.
Desktop løsningen ligger ikke tilgjengelig åpent på nettet, du får først tilgang når du bruker enten en gateway eller VPN.
Hvordan du går frem for å konfigurere RDP programmet ditt med gateway finner du under:
Adresse: examfarm.ntnu.no

Windows

 1. Åpne Startmenyen
 2. Finn Tilkobling til eksternt skrivebord enten ved å søke i startmenyen eller ved å bla deg frem til Windows Tilbehør. Venstre klikk for å starte den opp.

 3. Skriv inn skrivebordet du ønsker å koble deg til i tilkoblingsvinduet.

  Trykk på "Vis alternativer/Show options" for å få opp flere valg.

 4. PS: Steg 4 og 5 om gateway kan man hoppe over om man er tilkoblet NTNU VPN fra før.
  For å konfigurere gateway så må du trykke på Avansert/Advanced fanen. Deretter på Innstillinger/Settings


 5. Fyll ut de samme feltene slik som det er gjort i bildet under:

 6. Trykk ok og deretter så vil du bli spurt om å skrive inn brukernavn og passord for både gateway og pålogging til selv terminalserveren. Husk å legge til @win.ntnu.no bak brukernavnet deres slik som det står i bildet nedenfor!

 7. Etter du har logget inn så er det bare å starte opp programmet du skal bruke ved å søke etter programmet i startmenyen.

MacOS

 1. Last ned Microsoft Remote Desktop fra App store og installer.

 2. Start opp Microsoft Remote Desktop, trykk på + knappen i programmet og velg "Add PC" for å legge til Examfarm.ntnu.no
 3. Trykk på den blåe knappen med de to hvite pilene i ved siden av brukernavn/username-feltet og velg "Legg til brukerkonto/add user account".

 4. Skriv inn brukernavnet ditt med @win.ntnu.no bak samt passordet ditt i passordfeltet slik som eksempel bilde under viser og trykk deretter på "ADD".

 5. PS: Steg 5 og 6 om gateway kan man hoppe over om man er tilkoblet NTNU VPN fra før.
  Legg til Gateway ved å trykke på den blåe knappen med de to hvite pilene i ved siden av Gateway feltet og velg "Legg til/Add gateway".

 6. Skriv inn rdgateway.it.ntnu.no i "Gateway name" feltet og velg deretter fra rullegardin listen nedenfor med riktig brukerkonto som du har lagt til tidligere. Trykk deretter på "Add".

 7. Skriv inn examfarm.ntnu.no i "PC name:" feltet og trykk på "Add" på bunnen av vinduet for å legge til Examfarm som en snarvei i Microsoft Remote Desktop.

 8. Dobbelklikk på "Examfarm" i hovedvinduet til Microsoft Remote Desktop programmet og da er du i gang.

Linux

 1. Klikk her for RDP innstillinger, men husk at du må gå via gateway eller VPN for å nå klienten.

Remote desktop til eksamensmaskiner

Du vil få tildelt en spesifikk maskin som du kan koble deg på via remote desktop.
Vi anbefaler at hele oppgaven utføres via remote desktop for å slippe overføring av filer på tvers av maskiner.
OBS! Du må være tilkoblet VPN for å bruke denne løsningen. "Gateway" må være satt til automatisk eller til blankt.
Du vil få beskjed per e-post med instruksjoner til student e-postkontoen din (dittbrukernavn@stud.ntnu.no) om du blir tildelt en eksamensmaskin. Så husk å sjekke e-posten din på forhånd før eksamen.

Windows

 1. Du må være koblet til med VPN for å bruke denne tjenesten. Start opp VPN og logg deg inn. Så snart du er tilkoblet VPN så kan du åpne startmenyen på maskinen din.
 2. Finn "Tilkobling til eksternt skrivebord" enten ved å søke i startmenyen eller ved å bla deg frem til Windows Tilbehør. Venstre klikk for å starte den opp.
 3. Klikk på "Show options"/"Vis alternativer"
 4. Skriv inn maskinnavnet du har fått tildelt med .win.ntnu.no bak samt brukernavnet ditt med @win.ntnu.no bak slik som i eksempelet under. Når du har gjort det så går du inne på "Advanced" fanen.
 5. Klikk på "Settings"/"Alternativer"
 6. Velg "Automatically detect RD Gateway server settings" og klikk ok.
 7. Bla deg tilbake til "General"/"Generelt" fanen og se kjapt over om alt stemmer. Trykk så på "Connect"/"Koble til" når du er klar.
 8. Du vil nå bli bedt om å skrive inn ditt passord. Skriv inn ditt standard NTNU passord og trykk OK.

MacOS

 1. Bruk det du foretrekker selv av RDP verktøy, men om du er usikker på hva du kan bruke så vil vi anbefale å bruke Microsoft Remote Desktop 10.
  Se nedenfor for videre brukerveiledning for oppsett Microsoft Remote Desktop 10.
 2. Start opp Microsoft Remote Desktop 10
 3. Legg til maskinen du ønsker å koble til ved å klikke på + knappen i toppen av programmet og trykk på "Add PC".
 4. Skriv inn navnet på maskinen du har fått tildelt samt med .win.ntnu.no bak, og deretter legger du til brukernavnet ditt ved å trykke på den blåe knappen med de to hvite pilene i ved siden av brukernavn/username-feltet og velg "Legg til brukerkonto/add user account".
 5. Trykk på "Add" på bunnen av vinduet for å legge til maskinen du har lagt til som en snarvei i Microsoft Remote Desktop. Dobbeltklikk på ikonet for snarveien og du vil opp en melding om å godkjenne et sertifikat. Det er bare å trykke "Fortsett"/"Continue".

Linux

 1. Bruk det du foretrekker selv av RDP verktøy, men om du er usikker på hva du kan bruke så vil vi anbefale at du tar en titt her.

Laste opp vedlegg og filer til Inspera Assessment

Laste opp vedlegg og filer til Inspera Assessment

 1. Så snart du er ferdig med oppgaven anbefaler vi at du lagrer filen med et filnavn du vil kunne finne igjen, og at du laster opp svar til oppgavene i Inspera Assessment fortløpende. Du vil ha mulighet til å laste opp reviderte versjoner flere ganger, kun den siste versjonen du laster opp blir tilgjengelig for sensor.

 2. Om du ønsker å laste opp flere filer i samme oppgave så kan du pakke dem ned samlet i en ZIP-fil (komprimert fil).
  1. Windows
   1. Høyreklikk på denne mappen og legg den i en ZIP fil.

   2. Deretter så følger du bare punkt 1.0 litt lengre opp her, og laster opp filen via filopplasting oppgaven.
    Alle NTNU-eksamensmaskiner har et ZIP-program ferdig installert. Du vil kunne se muligheten for å arkivere filer/mapper om du høyreklikker dem.
  2. MacOS
   Følg denne brukerveiledningen for hvordan man ZIP-er filer på en Mac.
  3. Linux
   Bruk den metoden du er mest komfortabel med, men husk å komprimere filen i et format som er akseptert i filopplastningsoppgaven i Inspera. Det tryggeste er å lagre filen i ZIP format.
26 Vedlegg
3534 Visninger
Gjennomsnitt (1 Stemme)