Wikier

Nettpublisering -...

Gjør nettsider synlig via søk

Skriver du godt for brukerne, skriver du også godt for søkemotorene. Det er flere grep du kan ta for å optimalisere innholdet ditt for søk.

Det enkleste og viktigste grepet du kan ta er å sørge for en konkret og beskrivende HTML-tittel som vil også skille siden din fra andre sider som bruker samme nøkkelord. HTML-tittelen er navnet på nettsiden, og vises i søkeresultater. Du finner oppskriften i avsnittet om Beskrivende HTML-tittel.

Søkeresultat illustrert. Skjermbilde.

Sidens rangering og relevans

Søkemotorene kan bruke mer enn 200 faktorer til å fastslå rangering og relevans for søkeresultater, men disse ni spiller en avgjørende rolle:

  1. aktualiteten av innholdet på et nettsted
  2. lenker fra andre sider/nettsteder, samt troverdigheten til disse koblinger
  3. gjennomstømming av klikk til siden din, sammenlignet med andre sider
  4. HTML-tittel tag, som også utgjør sidens navn i søkeresultater
  5. innholdets kvalitet og struktur
  6. tekniske kvalitet, inklusiv mobilvennlighet og lastetid
  7. ordene overskrifter med aktuelle triggerord
  8. nettadressen og filnavn, struktur bruker aktuelle nøkkelord
  9. alt-tekst for bilder og video som er konkret og beskrivende, og kan avgjør om dine bilder og video er synlig i andre type søk

Hvorfor er metabeskrivelsen eller ingress ikke på liste? Metabeskrivelse er ikke lenger en faktor i rangering, men kan fremdeles være avgjørende for om brukeren klikker seg videre til din nettside eller ikke. Tekstudrag i søkeresultater kommer svært ofte fra enten:

  • de første ordene på siden, eller
  • metabeskrivelse for siden, så lenge det er unik og konkret (maks 160 tegn)

Sjekkliste

Triggerord

Vurder dine overskrifter (og lenker) med tanke på triggerord. Triggerord, eller nøkkelord, er de ordene som brukerne søker på og de du ønsker å få høy rangering på. Triggerord er konkrete og beskrivende ord, ofte substantiv. De beskriver en løsning, og ikke et problem. De gir svar på det brukeren leter etter. Se skrivetips no.6

Beskrivende HTML-tittel

HTML-tittelen er navnet på nettsiden — den teksten som vises øverst i nettleser-fanen. Sidens HTML-tittel er ellers ikke synlig på siden, men brukes i søkemotorene og når siden er bokmerket. HTML-tittelen har en stor effekt på sidens søkemotor-rangering og er avgjørende for om brukeren klikker seg videre til din nettside eller ikke.

Forsøk å følge denne regelen:

  • Nøkkelordet bør være først
  • Sørg for at man kan skille siden din fra andre sider ved NTNU som bruker samme nøkkelord

For eksempel:

  • (Menypunkt) - (Enhet, fagområde, prosjekt, program eller akronym)
  • Nøkkelord - Enhet
  • Nøkkelord - Fagområde - Enhet
  • Nøkkelord - Program
  • Nøkkelord - Program - Gradstype og varighet

Sammenlign disse titler:

  • Opptak - NTNU
  • Opptak - Billedkunst - KiT - NTNU

I det første eksempelet handler siden om opptak generelt. Her er brukeren interessert i å studere på NTNU generelt.

I det andre handler siden om opptak til et spesiellt studieprogram. Brukeren er interessert i å studere billedkunst, og ønsker informasjon om opptak på billedkunst, ikke generelt om opptak på NTNU.

Tips

  • Ikke list opp mange nøkkelord. Dette kan oppfattes som «spam». Det vil også «utvanne» søket, f.eks vil «Sivilingeniør og arkitekt» gi et mindre relevant resultat for søk på "Sivilingeniør" enn dersom du bare har «Sivilingeniør» i HTML-tittelen.
  • Hvis ordene imidlertid hører naturlig sammen, bør disse stå sammen som for eksempel: «Økonomi og administrasjon». Likevel - vær pragmatisk og velg den tittelen som er mest relevant for siden.
  • Google viser kun de først 50-60 tegn

Slik redigerer du HTML-tittelen og Meta-beskrivelse for eksternwebsider:

  1. Klikk tannhjul-ikonet (konfigurer side) øverst til høyreKonfigurer side illustrert. Skjermbilde.
  2. Klikk Søkeoptimalisering
  3. Endre feltet HTML-tittel (hold til under 60 tegn)
  4. Skriv en unik og presis Meta-Beskrivelse i neste felt (maks 160 tegn). Deretter klikk Lagre

HTML-felt illustrert. Skjermbilde.

Lenker

Dette er kanskje det generelt viktigste punktet. Sørg for at siden din kan nåes via en lenke fra en annen relevant side. Sider som innholdsmessig har dybde innenfor et tema, og lenker til og fra siden, får bedre plassering. Derimot, sider uten overskrifter, og uten relevante tekst og lenker kan regnes som mindre nyttig og dermed mindre relevant.

Meta-beskrivelsen

Meta-beskrivelsen (meta description) kan vises som tekstutdrag i søkeresultater dersom det regnes som en bedre beskrivelse av siden enn de første ordene på siden. Det er ikke alltid brukt av søkemoterer, men det er god praksis å sørge for at det er lagt inn. Den bør inneholde en unik og presis (160 tegn) oppsummering av hva nettsiden handler om. Metabeskrivelsen behøver ikke bare være en setning; du kan også legge inn strukturerte oplysninger om siden, f.eks.

Kategori: Forskningsresultater, Periode: 2010-2018, Prosjekt: Fab Prosjekt"

Dokumenter

Skal du legge ut dokumenter (pdf, doc eller odt) må du huske å fylle ut dokumentets egenskaper/properties, slik at det mulig å finne dokumentet, og skille det fra andre lignende dokumenter, når man søker.

Bilder

Sett inn gode alt-tekster, skriv konsise og relevante bildetekster, og navngi bilder så konkret som mulig. En god bildetekst forklarer bildet på en kortfattet måte. Bruk triggerord og navn på personer i bildet. Vurder også å legge til navnet på organisasjonen eller enheten, samt fotokreditt.

Alt-tekst er en forklarende alternativ tekst som er et viktig verktøy for synshemmede. Alt-tekst påvirker også søk. Dekorbilder uten særlig mening for innholdet skal ha tom alt-tekst (Slik skal det se ut i kildekoden: alt=” ”). Angi også til slutt om det er foto, illustrasjon, skjermbilde eller grafikk.

Eksempel på ulike alt-tekster:

  • Bilde av person. Alt-tekst: "Navn på person. Foto."
  • Tegning av studenter som jobber med pc. Alt-tekst: "Studenter som sitter ved pc. Illustrasjon."
  • Skjermbilde i brukerveiledning (f.eks. et brukt på denne siden). Alt-tekst: "Redigere side, søkeoptimalisering. Skjermbilde."

Dersom det er en veiledning med kronologiske steg kan man ev. legge inn hvilket steg det er først i alt-teksten.

Se også Difi sine retningslinjer for bilder og grafikk.

Nettadresse- og filnavn (url)

Nettadressse- og filnavn (url) bør være beskrivende og inneholde naturlige ord. Det er bedre å bruke bindestrek mellom ord, enn å trekke sammen ord. For eksempel er «siving-arkitekt-teknologi» bedre enn «sivingarkitektteknologi». For å dele opp ordene, bruk heller bindestrek «-» enn underscore «_»

Hva er søkemotoroptimalisering

Søkemotoroptimalisering(SEO) er ulike metoder for å få en nettside så høyt opp som mulig i listen over søkeresultater ved søk i søkemotorer. Jo høyere en nettside rangeres, dess flere besøkende finner nettsiden fra søkemotoren. Mange faktorer påvirker hvor relevant en side er, og hvordan den rangeres.

NTNU skal ikke drive uetisk søkermotoroptimalisering eller bruke «triks» for å få bedre rangering enn vi fortjener. Dette betyr at vi bygger sidene for brukerne og deres behov, og ikke for å «lure» søkermotorene.

Se også

Kontakt

Trenger du hjelp? Kontakt din nettredaktør