Brukergrensesnitt i Programfarm

Programfarmens eksterne skrivebord har brukergrensesnitt til Windows 8.  Dette var radikalt orientert mot berøringsskjerm, og kunne virke noe dysfunksjonelt for oss som var vant til mus og tastatur. Windows 10 har heldigvis fått tilbake den startmenyen vi savnet i Windows 8. Men siden Farmen har Windows 8, er en liten veiledning på sin plass.

English version - User Interface in Software farm

Temaside om programvare | Sider merket med programfarm

Skrivebordet #

Når du kobler deg til et av Programfarmens skrivebord, får du først opp skrivebordet, som ser ut omtrent som vi er vant til fra tidligere Windows-versjoner.

Når et program er startet vil skrivebordet utgjøre bakgrunnen.

Den gule mappa på oppgavelinjen er den velkjente filbehandleren, som fungerer slik du er vant til.

Det hvite vindussymbolet nederst til venstre, er symbolet for startskjermen, som erstatter startmenyen fra Windows 7.

Startskjermen #

På Programfarmen er det bare noen grunnleggende programmer som vises på startskjermen.

Hvis du trykker på feltet merket "Desktop", kommer du tilbake til skrivebordet fra forrige bilde.

Logge ut/avslutte sesjonen #

Øverst til høyre på startskjermen finner du navnet ditt og et billedsymbol for deg som bruker. Trykker du her, kan du avslutte sesjonen ved å logge ut.

Trykker du på symbolet for en strømbryter, får du beskjed om at du nå kan koble fra. Det betyr at sesjonen kjører til en viss timeout, selv om du ikke lenger er tilkoblet Farmen. De programmene du har åpnet forblir åpne, slik at du innen rimelig tid (f.eks. i løpet av arbeidsdagen) kan koble deg til farmen igjen og fortsette der du slapp. Det kan være kjekt hvis du har åpnet noe på kontoret, som du etterpå skal vise fram i et undervisningsrom.

Vise "Alle programmer" #

Nederst til venstre på startskjermen finner vi en hvit sirkel med ei nedoverpil i. Dette ikonet åpner en skjerm med alle programmer som er installert på Farmen: "Apper".

Nederst til venstre i skjermen for alle programmer finner vi den samme pila, som nå peker oppover. Den bringer oss tilbake til startskjermen.

Som vi ser øverst til venstre, ved siden av overskriften "Apper", så er programmene nå sortert etter kategori. Det er mulig med andre sorteringskriterier, f.eks. etter navn.

Søk -- og legg til programmer på startskjermen og oppgavelinja #

Forstørrelsesglasset til høyre for utloggingsknappene åpner søkefunksjonen. Du finner også en tilsvarende søkefunksjon på skjermen med alle "Apper".  Her kan vi søke etter programmer, filer osv.

Her har vi funnet programmet Wordpad, og kan trykke på det for å starte det.

Men høyreklikker vi på programsymbolet, finner vi at vi kan legge til programmet, enten på oppgavelinjen eller på startskjermen. Det er hendig, så vi slipper å bla i den komplette "Apper"-skjermen for å finne det vi bruker ofte.

Denne muligheten til å legge til programmet på startskjermen eller på oppgavelinjen, har vi også i "Alle apper"-skjermen.

Valget ditt fra denne menyen vil bli lagret automatisk i den lokale profilen din på det skrivebordet du er inne på, slik at f.eks. "Wordpad" viser seg som henholdsvis en flis i Startskjermen, eller et ikon på oppgavelinjen i skrivebordet neste gang du logger deg på samme farm. Har du lagt til et program på startskjermen i Officefarm, vises den altså ikke i Adminfarm.

Flis med "Wordpad" er nå med på Startskjermen:

 

Vi søker på "Clue" -- eller finner den på "Apper"-skjermen -- og velger å feste den på oppgavelinjen:

Filnavigering #

Den velkjente Windows Utforsker kan startes fra det gule mappesymbolet oppgavelinjen på Skrivebordet, eller fra Startskjermen ved å klikke på flisen Filutforsker, eller ved å trykke Windows-tasten + E.

Tilgjengelige skrivere #

For å se hvilke skrivere som er tilgjengelig på Farmen, trykker du på flisa for "Kontrollpanel" i Startskjermen. Ved å åpne "Enheter og skrivere" i kontrollpanelet, ser vi hvilke skrivere som er tilgjengelige.

De skriverne som er satt opp på din lokale PC blir viderekoblet til Farmens skrivebord og er tilgjengelige derfra. De er merket med redirected. Her er f.eks. "ntnu-it-felles" viderekoblet fra PCen min. Mens "ntnuprint-ricoh" er installert på Farmen.

Det oppleves som veldig rart at skrivere ikke blir lastet inn fra NTNU-profilen.


Som vanlig når man er innlogget på NTNUs nett, er det ikke mulig å installere nye skrivere fra de menyene som tilbyr dette inne i hvert enkelt program. Grunnen til det er at NTNUs skrivere står på et eget nett bak en brannmur, i og med at de er blitt misbrukt av eksterne hackere.

Hvordan installere skrivere #

Skrivere installeres fra kontrollpanelets "Enheter og skrivere". Her finner vi menypunktet "Legg til en skriver" (se figuren over).  Når vi trykker på det, kommer det opp en skjerm hvor det står "Skriveren jeg vil ha, er ikke listet".  Trykk på "Neste".

Vi kommer da til et skjermbilde "Søk etter en skriver på andre måter". I feltet "Velg en delt skriver, etter navn", fyll ut med "\\followprint.win.ntnu.no\".   Det er viktig med den avsluttende bakoverskråstreken.  Du få da opp ei liste med tilgjengelige skrivere som du kan velge fra.

Velg skriver, og trykk "Neste". Du må nå igjennom et par dialogvinduer som er relativt selvforklarende. Og etter det vises din valgte skriver i Kontrollpanel->Enheter og skrivere, og er tilgjengelig i de programmene du bruker.

Den skriveren du har installert blir lagret i din lokale profil på den farmen du er logget inn på. Er du på "officefarm", vil skriveren være tilgjengelig neste gang du logger deg på "officefarm", men ikke hvis du logger deg på "adminfarm". Det oppleves som svært merkelig....

Kontakt #

Orakeltjenesten kan hjelpe deg om du har spørsmål eller opplever problemer.

18 Vedlegg
7596 Visninger
Gjennomsnitt (0 Stemmer)