Blackboard - Tilpasning av emnemenyen

Tilpasning av emnemenyen #

Denne brukerveiledningen viser hvordan du kan organisere og tilpasse emnemenyen i Blackboard Learn.

English version: Adjusting the course menu

Temaside om Blackboard | Sider tagget med Blackboard

Emnemenyen finner du på venstre side av skjermbildet når du er inne i et emne, og er den menyen du vil bruke for å organisere og navigere i emnet. Menyens linker til emneområder kan du endre navn på, flytte, slette eller skjule. Du kan også legge til nye linker i menyen. Det anbefales å om mulig holde menyene like innenfor fakultetene, slik at de blir gjenkjennelig for studentene.

Å slette en link til et emneområde er en rask måte å slette hele emneområdet og alt innhold på. Bare husk at om man sletter en link til et emneområde så sletter man altså alt innhold i dette området permanent. Hvis du er usikker på om du vil slette kan du heller velge å skjule linken fra menyen.

Før du starter #

 1. Logg inn på Blackboard. Klikk på Hjem(1) og åpne emnet du vil jobbe i. Velg fra listen Mine emner (2).
  Velg emne
  Når et emne er nyopprettet vil det ha et standard emneoppsett. Denne kan du lære mer om i brukerveiledningen Standard oppsett emnemeny
 2. Pass på at Redigeringsmodus er .
  Edit mode

Tilgjengelige element å linke fra emnemenyen #

Her finner du en oversikt over ulike typer element som kan linkes fra emnemenyen (se bilde under).

 1. Emneområde (A): Emneområdene er områdene der du kan legge til innhold i emnene. Fra menyen kan du opprette, linke til og redigere emneområder. Etter du har opprettet et emneområde kan du legge til innhold, som f.eks. foredragsnotater, presentasjoner, prøver, diskusjonsforum mm
  Legge til innhold i emneområder.
 2. Modulside (B): En modulside inneholder definerte moduler som f.eks. "emnets startside". Via en modulside kan studentene få oversikt over oppgaver, arbeidskrav og hva som er kommet til av nytt innhold i faget. Du kan velge hvilke moduler som skal vises, men modulene er generert av systemet og du kan ikke endre innholdet i de. Emnets hjemmeside er en slik modulside som legges som standard i menyen når et nytt fag opprettes. Merk at en modulside ikke er det samme som en læremodul.
 3. Tom side (C): I en Tom side kan du legge til filer, bilder, tekst mm. Du får tilgang til et innholdsverktøy som gir deg kreativ kontroll over hvordan innholdet ditt vises for studentene, og fleksibilitet til å omorganisere innholdet ved behov.
  Brukerveiledning - Tom side.
 4. Verktøyslenke (D): Du kan opprette link til et av de tilgjengelige verktøyene i Blackboard slik at de blir synlig for studentene fra menyen, slik som kalender, diskusjonsforum eller grupper. Du kan også linke til deling av online forelesninger via Blackboard Collaborate ultra. Les mer om Blackboards ulike verktøy i egne brukerveiledninger. Du finner oversikten på temasiden for Blackboard på Innsida.
 5. Weblenke (E): Du kan legge en link til en ekstern webside eller ressurs.
 6. Intern lenke (F): Du kan opprette en snarvei til et element, et verktøy eller et område i emnet ditt slik at brukeren får rask tilgang.
 7. Underoverskrift (G): En underoverskrift er en tekst uten link til noe. Du kan f.eks gruppere relaterte linker under en underoverskrift for å gjøre innholdet i menyen mer oversiktelig.
 8. Deler: (H): En deler er en linje man kan legge inn i emnemenyen om man har behov for å dele/gruppere innholdet i den. Etter du har opprettet en deler kan du flytte den ved å dra den til ønsket sted.

NTNU standard menyoppsett #

Når et nytt kurs blir opprettet i Blackboard er en standard meny inkludert. Lær mer om denne i brukerveiledningen Standard emnemeny.

Hvordan reorganisere og endre komponenter i emnemenyen #

Det er to måter å gjøre det på om du vil reorganisere komponentene i emnemenyen, eller om du vil endre navn på noen av de:

 1. Ved å dra og slippe. Hvis du opplever problemer med denne måten å gjøre det på:
  1. Prøv å bruke Google Chrome dersom du har forsøkt med annen nettleser.
  2. Prøv å gå ut av fullskjermsmodus (gjør skjermvinduet mindre).
  Organisere linker i emnemenyen
 2. Bruk verktøyet (1) for omorganisering av linkene i emnemenyen. Velg link (2). Bruk de små pilene (3) for å flytte linker opp eller ned. Velg Send (4).
  Organize menu

Hvordan skjule, vise eller endre navn på en link i emnemenyen #

 • Endre navn på lenken: Hold pekeren over en lenke slik at menyen kommer frem og velg Endre navn på lenken for å forandre tittelen på den.
 • Velg skjul link for å gjøre den utilgjengelig for studenter. Når den er skjult vil det vise med et ikon etter navnet på linken.
 • Velg Vis link for å gjøre den tilgjengelig/synlig for studenter.

  NB! Hvis du velger Slett på en link fra menyen til et emneområde, vil alt innhold i emneområdet automatisk bli permanent slettet. Dette kan ikke omgjøres.

Hvordan opprette en ny link fra emnemenyen #

Skap en oversiktelig emnemeny for å opprettholde brukervennligheten. Prøv derfor også å begrense antall linker i emnemenyen. For god struktur, legg innhold under beskrivende overskrifter og relaterte områder.

 1. Klikk på ikonet (1) for å legge til linker i emnemenyen.
  Tilpasse emnemenyen
 2. Velg ønsket type innhold (2) for å opprette linken og velge navn. Fyll ut nødvendige felt, slik som f.eks. URL for weblinker. Hvis innholdet skal være synlig for studentene kan du krysse av for tilgjengelig for brukere. Du kan også legge til innhold som automatisk skal publiseres på den datoen du ønsker.Velg send. Linken du har opprettet vil nå vise i emnemenyen.

Se også #

Verktøy:

Kontakt #

Orakeltjenesten kan hjelpe deg hvis du støter på problemer.

15 Vedlegg
5379 Visninger
Gjennomsnitt (0 Stemmer)