Blackboard -...

Blackboard - Tilpasning av emnemenyen

Denne brukerveiledningen viser hvordan du kan organisere og tilpasse emnemenyen i Blackboard Learn.

English version: Adjusting the course menu

Temaside om Blackboard | Sider tagget med Blackboard

Emnemenyen finner du på venstre side av skjermbildet når du er inne i et emne, og er den menyen du vil bruke for å organisere og navigere i emnet. Menyens lenker til emneområder kan du endre navn på, flytte, slette eller skjule. Du kan også legge til nye lenker i menyen. Det anbefales å om mulig holde menyene like innenfor fakultetene, slik at de blir gjenkjennelig for studentene.

Å slette en lenke til et emneområde er en rask måte å slette hele emneområdet og alt innhold på. Bare husk at om man sletter en lenke til et emneområde så sletter man altså alt innhold i dette området permanent. Hvis du er usikker på om du vil slette kan du heller velge å skjule lenken fra menyen.

Før du starter #

 1. Logg inn på Blackboard. Klikk på Hjem (1) og åpne emnet du vil jobbe i. Velg fra listen Mine emner (2).

  Velg emne
 2. Pass på at Redigeringsmodus er .

  Edit mode

Elementer i emnemenyen #

Til venstre i emneområdet finner du emnemenyen. For å se de ulike elementene du kan legge til menyen holder du musepekeren over pluss-ikonet i hjørnet øverst til venstre.

Listen over de forskjellige elementene du kan legge til i emnemenyen

 • Innholdsområde (A): Emneområdene er områdene der du kan legge til innhold i emnene. Fra menyen kan du opprette, lenke til og redigere emneområder. Etter du har opprettet et emneområde kan du legge til innhold, som f.eks. forelesningsnotater, presentasjoner, prøver, diskusjonsforum mm.
  Legge til innhold i emneområder.
 • Modulside (B): En modulside inneholder definerte moduler som f.eks. "emnets startside". Via en modulside kan studentene få oversikt over oppgaver, arbeidskrav og hva som er kommet av nytt innhold i faget. Du kan velge hvilke moduler som skal vises, men modulene er generert av systemet og du kan ikke endre innholdet i de. Emnets startside er en slik modulside som legges som standard i menyen når et nytt fag opprettes. Merk at en modulside ikke er det samme som en læremodul.
 • Tom side (C): I en Tom side kan du legge til filer, bilder, tekst mm. Du får tilgang til et innholdsverktøy som gir deg kreativ kontroll over hvordan innholdet ditt vises for studentene, og fleksibilitet til å omorganisere innholdet ved behov.
  Brukerveiledning - Tom side.
 • Verktøyslenke (D): Du kan opprette en lenke til et av de tilgjengelige verktøyene i Blackboard slik at det blir synlig for studentene fra menyen, som f.eks. kalender, diskusjonsforum eller grupper. Du kan også lenke til deling av online forelesninger via Blackboard Collaborate Ultra. Les mer om Blackboards ulike verktøy i egne brukerveiledninger.
  Verktøy og funksjonalitet.
 • Weblenke (E): Du kan sette inn en lenke til en ekstern webside eller ressurs.
 • Intern lenke (F): Du kan opprette en snarvei til et element, et verktøy eller et område i emnet ditt slik at brukeren får rask tilgang til det.
 • Overskrift (G): En overskrift er en tekst uten lenke til noe. Du kan f.eks gruppere relaterte lenker under en overskrift for å gjøre innholdet i menyen mer oversiktlig.
 • Horisontal linje: (H): Du kan legge inn en horisontal linje i emnemenyen om du har behov for å dele/gruppere innholdet i den. Etter du har opprettet en linje kan du flytte den ved å dra den til ønsket sted.

NTNUs standardoppsett #

Når et nytt kurs blir opprettet i Blackboard er en standard meny inkludert. Lær mer om denne i brukerveiledningen Standard emnemeny.

Hvordan reorganisere elementer i emnemenyen #

Det er to måter å reorganisere elementene i emnemenyen på:

 1. Ved å dra og slippe:

  Organisere lenker i emnemenyen

  Hvis du opplever problemer med denne måten å gjøre det på:
      1.  Prøv å bruke Google Chrome dersom du har forsøkt med annen nettleser.
      2.  Prøv å gå ut av fullskjermsmodus (gjør skjermvinduet mindre).
 2. Organiser vha. verktøyet

  Bruk verktøyet (1) for reorganisering av lenkene i emnemenyen. Velg lenke (2). Bruk de små pilene (3) for å flytte lenker opp eller ned. Klikk Send (4) for å lagre endringene.

Hvordan skjule, vise eller endre navn på en lenke i emnemenyen #

 1. Hold musepekeren over en lenke og klikk på pilen (1) som dukker opp for å se hvilke alternativer du har:

  Alternativer for link
 2. For å endre navn klikk på Endre navn på lenke:

  Endre navn på lenke

  Her kan du skrive inn et nytt navn til lenken. Klikk på den grønne haken for å lagre endringene.
 3. For å skjule en lenke for studenter klikk på Skjul lenke:

  Skjul/vis lenke

  Når den er skjult vil det vises et grått ikon etter navnet på lenken. Klikk på Vis lenke for å gjøre den synlig for studenter igjen.

NB! Når du sletter en lenke fra emnemenyen, slettes også alt innhold du lagde i emneområdet. Alle opplastede filer finner du fortsatt i Mitt innhold, men tekster som kun har blitt publisert i området, samt organiseringen av filene går tapt. Hvis du er usikker på om du trenger området eller ikke, kan du heller velge å skjule lenken fra studentene.

Hvordan opprette en ny lenke fra emnemenyen #

Skap en oversiktlig emnemeny for å opprettholde brukervennligheten. Prøv derfor også å begrense antall lenker i emnemenyen. For god struktur, legg innhold under beskrivende overskrifter og relaterte områder.

 1. Klikk på pluss-ikonet (1) for å legge til en ny lenke i emnemenyen.

  Opprette lenke
 2. Velg ønsket type innhold (2). Skriv inn navn og fyll ut andre nødvendige felt, slik som f.eks. URL for weblenker. Hvis innholdet skal være synlig for studentene kan du krysse av for Tilgjengelig for brukere. Du kan også legge til innhold som automatisk publiseres på den datoen du ønsker. Klikk Send for å lagre. Lenken du har opprettet vil nå vises i emnemenyen.

Se også #

Kontakt #

Orakeltjenesten kan hjelpe deg hvis du støter på problemer.

15 Vedlegg
6741 Visninger
Gjennomsnitt (0 Stemmer)