Blackboard -...

Blackboard - Emneadministrasjon - Legge til ansatte i emner

I denne brukerveiledningen får du vite hvordan du kan legge til ansatte samt endre rolle og tilgjengelighet til ansatte i emner i Blackboard.

English version - Blackboard - Adding staff to a course

Temaside om Blackboard | Sider merket med Blackboard  

Legge til ansatte og læringsassistenter i emner #

Oppretting av emner i Blackboard er en automatisk prosess hvor informasjon om emnene, studenter og undervisere hentes fra FS (Felles Studentsystem). Innmelding av undervisere i et emne skjer basert på informasjon som ligger i FS (som igjen er hentet fra Emner på Nett). Dersom ansatte er meldt inn i et emne i FS, skal de automatisk bli lagt til i emnet i Blackboard. Ansatte som skal ha tilgang må være registrerte som (aktive) fagpersoner i FS.

Det er allikevel mulig å gi tilgang til ansatte direkte i emner i Blackboard dersom de har en NTNU brukerkonto med Feidepålogging.

Roller #

Når du legger til underviser eller en læringsassistent, er det viktig å angi korrekt rolle. Her kan du velge mellom rollene Underviser og Læringsassistent.

Disse to har forskjellige rettigheter i Blackboard. Læringsassistenter har for eksempel ikke mulighet til å legge til brukere i emnet, eller å endre roller. Bruk derfor den rollen som er nødvendig.

 1. Gå til Kontrollpanelet. Klikk på overskriften Brukere og grupper og deretter på menyvalget Brukere.

  Naviger til Brukere og grupper under Kontrollpanelet
 2. I neste vindu velger du Finn brukere som skal meldes inn.

  Knappen Finn brukere som skal meldes inn
 3. Hvis ikke du har brukernavnet, kan du søke opp personen som skal legges til. Velg Bla gjennom.

  Velg knappen Bla gjennom
 4. I vinduet som kommer opp kan du søke etter brukere etter ulike kriterier. Velg først om du vil søke på Username, First name, Last name eller Email.

  Søk på brukernavn, fornavn, etternavn eller epost

  Deretter bestemmer du om resultatet skal inneholde, være lik eller starter med det du skriver i søkefeltet (Ikke tom viser alle brukere i Blackboard).

  Velg om resultatene skal inneholde, være lik, eller starte med søkeord(ene)

  Ofte kan det være lurt å bruke Starter med eller Inneholder som kriterium.Hvis du er helt sikker å f.eks. etternavnet kan du velge slik: Last name og Er lik. Skriv inn etternavn og trykk . Du vil da få opp en liste med brukere som tilfredsstiller kriteriene.

  Liste over brukere med riktig kriterier

  Dersom brukeren ikke finnes, må du ta kontakt med din instituttkontakt eller FS-kontakt for å undersøke om brukeren eksisterer i Felles Studentsystem (FS) eller i Paga.
 5. Huk av for brukeren (1), og trykk Send (2).

  Velg bruker som skal legges til
 6. Etter at brukeren er valgt må du gi brukeren en rolle. Klikk i nedtrekksmenyen for Roller og velg. Trykk deretter på Send.

  Velg rolle for brukeren som skal legges til
 7. Brukeren er nå lagt til i emnet, og du vil finne personen i lista over brukere.

Endre rolle i et emne #

Det er mulig å endre rollen til brukere i et emne.

 1. Fra Brukere og grupper velger du Brukere.

  Finn brukere i kontrollpanelet
 2. Finn fram til den brukeren du ønsker å endre rollen til. Trykk på Hurtigmenyen (1) ved siden av navnet til brukeren og velg Endre brukerens rolle i emnet (2).

  Endre rollen til bruker i hurtigmenyen
 3. I neste vindu velger du den rollen du ønsker at brukeren skal ha. Trykk deretter Send.

  Velg ny rolle til bruker

  Rollen har nå blitt endret.

  Ny rolle er registrert i listen over brukere

Endre tilgjengelighet i et emne #

Dersom en ansatt eller en læringsassistent ikke lenger skal ha tilgang til et emne, kan du gjøre emnet utilgjengelig for denne brukeren.

MERK: 

 • Endring av tilgjengelighet gjelder kun for gjeldende emne.
 • Endring av tilgjengeligheten til en underviser i Blackboard vil kun fungere dersom underviseren var manuelt lagt til i emnet (ikke gjennom FS).
 • Det er ikke mulig for ansatte å slette brukere fra et emne. Ved endring av tilgjengelighet betyr dette kun at brukeren ikke lenger har tilgang til emnerommet.
 • Ved endring av tilgjengelighet for en ansatt i et emne fjernes alle vurderinger som er utført av denne brukeren. 
 • Studenter kan kun fjernes fra et emne via FS. 
 1. Fra Brukere og grupper velger du Brukere.
 2. Finn fram til den brukeren du ønsker å endre tilgjengeligheten til. Trykk på Hurtigmenyen (1)ved siden av navnet til brukeren, og velg Endre brukerens tilgjengelighet i emnet (2).

  Endre tilgjengeligheten til bruker i hurtigmenyen
 3. Velg Nei (eventuelt Ja hvis brukeren var utilgjengelig og du nå ønsker å gjøre den tilgjengelig) i nedtrekksmenyen ved siden av Tilgjengelig (bare dette emnet). Trykk deretter Send.

  Bestem ny tilgjengelighet til bruker

  I listen over alle brukere vil du nå se at brukerens Tilgjengelig-rute viser Nei.

  Tilgjengelighet viser nei i liste over brukere

Legge til studenter og læringsassistenter i emner #

Studenter #

Studenter skal ikke legges til manuelt i emner Blackboard. De får automatisk tilgang til emner ved å melde seg på emnet i StudentWeb, noe de kan gjøre etter at de har betalt semesteravgift og godkjent studieplanen. Merk at det kan ta noen timer før endringer i FS blir registrert i Blackboard. Studenter som fortsatt ikke får tilgang til emner kan ta kontakt med Orakeltjenesten.

Læringsassistenter #

Når du skal legge til læringsassistenter i et emne er det enkelte ting du må passe på.

 • Hvis personen er registrert som student i emnet, men samtidig skal gjøre jobben som læringsassistent, rollen til studenten endres i FS. Grunnen til dette er at informasjonen som er registrert i FS kommer til å overskrive den som er registrert i Blackboard ved neste integrasjon.
 • Hvis du ikke får til å legge til en læringsassistent manuelt i Blackboard, kan grunnen være at studenten tidligere har vært registrert i, og deretter trukket seg fra emnet.
 • I begge disse tilfellene må du kontakte din lokale FS-kontakt.
 • Hvis personenens eneste rolle i emnet er det å være læringsassistent, kan dette registreres manuelt i Blackboard (som beskrevet i denne wikien).

Se også #

Kontakt #

Orakeltjenesten kan hjelpe deg hvis du støter på problemer.

49 Vedlegg
16883 Visninger
Gjennomsnitt (1 Stemme)