Blackboard - Delta i Collaborate

Blackboard Collaborate er et webkonferanse/videoforelesningsverktøy som er tilgjengelig gjennom emnene dine i Blackboard. Collaborate kan brukes som et samarbeidsverktøy mellom studenter, eller som et verktøy for nettbasert læring og samhandling. Denne wikien gir en kort introduksjon til hvordan du blir med i et Collaborate-rom som deltaker, og hvordan man bruker grunnleggende funksjonalitet i Collaborate.

English version - Blackboard - Participate in Collaborate

Temaside om Blackboard | Temaside om nettbasert undervisningSider merket med Blackboard

Kom i gang #

Kom i gang med å være deltaker i Collaborate i Blackboard ved å gå gjennom noen enkle forberedelser. Hvis du skal være foreleser/moderator i en Collaborate-økt, finner du veiledning for dette her.

Finn Collaborate i Blackboard #

For å kunne delta i en Collaborate-økt må en foreleser eller moderator først aktivere rommet og dele en link gjennom emneinnholdsmenyen (1) eller i emneinnholdet (2) eller gi deg en lenke direkte til Collaborate-økten.
Linkene kan ligge i emneinnholdsmenyen, eller i emneinnholdet.
Merk: Disse linkene heter ikke nødvendigvis det samme som i bildet, da forelesere står fritt til å gi linkene de navnene de ønsker. Kontakt din underviser dersom du ikke finner lenke til oppsatte Collaborate-økter.

Lenkene kan ta deg direkte til en oversikt over tilgjengelige økter som vist nedenfor. Her finner du:

 1. Direktelenke til Collaborate-rommet (1)
 2. Direktelenker til forhåndsdefinerte økter (2), dersom foreleser/moderator har satt opp dette.Skjermbilde som viser collaborate-rom.

Dersom foreleser eller moderator har delt en direkte-lenke til økten i f.eks. en kunngjøring, vil dette ta deg direkte til gjeldende Collaborate-økt.

Tekniske forberedelser #

Før din første Collaborate-økt starter er det noen tekniske forberedelser som det er lurt å gå gjennom:

 1. Bruk en nettleser som er støttet: Vi anbefaler Google Chrome, men detaljert informasjon om nettleserstøtte finner du her.
 2. Gå inn i Collaborate-økten som har blitt delt med deg på en av måtene beskrevet ovenfor.
 3. Konfigurer lyd og video. Hvis det er første gangen du går inn i en Collaborate-økt er det bare å følge instruksjonene på skjermen. Du kan ellers konfigurere lyd og video når som helst i Mine innstillinger, som beskrevet under Collaborate-panelet lengre ned.

Du kan også bli med i en Collaborate-økt på mobilenheten din. Blackboard-appen inkluderer Collaborate og er tilgjengelig for iOS-, Android- og Windows-mobilenheter.

Bli kjent med Collaborate #

I dette skjermbildet ser du standardvisningen i en Collaborate-økt:
Collaborate - Standard Visning

Det største området i midten heter medieområdet (1). Her vil du se delt innhold fra foreleser, eller andre som har delingsrettigheter i økten. Verktøyene under kalles Øktmenyverktøy(2), og den rosa knappen nederst til høyre i skjermbildet åpner Collaborate-panelet (3).

Økt-verktøy #

Skjermbilde av øktmenyverktøyene
Øktverktøyene er tilgjengelige under medieområdet. Verktøyene du har tilgjengelig her er som følger, fra venstre til høyre:

 1. Mine innstillinger/status. Ved å klikke på profilbildet ditt eller det standard profilbildeikonet, vil du åpne innstillinger-menyen. Den lille sirkelen lar deg oppdatere statusen din.
 2. Slå mikrofonlyd på/av. Dette alternatiet lar deg slå mikrofonen din av eller på. Det er god praksis å la mikrofonen være dempet når man ikke har ordet. Merk at mikrofonlyden er av som standardinnstilling. Underviser kan forhåndsdefinere deltakernes mikrofoninnstilling til å være av, og kan også styre hvorvidt deltakere skal kunne skru på mikrofon i en økt.
 3. Del video. Denne knappen skrur webkameraet ditt på, og deler det med rommet. Det vil vises et bekreftelsesbilde før videostrømmen deles. Det anbefales også å unngå å dele video dersom det er mange deltakere i økten, for å unngå redusert kvalitet på videooverføring av økten.
 4. Rekk opp hånden. Dette verktøyet gir foreleser beskjed om at du har rukket opp hånden. Det er god praksis å rekke opp hånden og vente på å få ordet før man stiller spørsmål over mikrofon.

Collaborate-panelet #

Collaborate-panelet åpnes ved å trykke på den rosa knappen nederst i høyre hjørne, og panelet vil dukke opp til høyre i skjermbildet ditt.
Hvordan man åpner collaborate-panelet
Verktøyene vil bli forklart fra venstre til høyre.

 1. Chat-verktøyet (1) blir brukt til å sende og motta tekstmeldinger i rommet. Dette verktøyet kan for eksempel brukes til korte kommentarer, innspill og spørsmål til foreleser. Det er også mulig å finne en bruker i Deltakere, og sende dem en direkte chat-melding.
  Merk: Legg merke til at det i noen tilfeller er mulig for forelesere og moderatorer å se direktemeldinger sendt mellom brukere. Hvis det er tilfelle vil det være en synlig beskjed øverst i chat-vinduet (2).
  Skjermbilde av chatverktøyet.
 2. Deltager-verktøyet brukes til å se hvem som er med i rommet, se hvilke roller deltakerne har, og til å finne brukere man kan sende direktemeldinger til.
  I dette eksempelet er det to deltakere tilgjengelig i økten.
  Skjermbilde som viser deltakere-verktøyet.
 3. "Delt innhold"-verktøyet (1) viser en liste over alt innhold som deles av foredragsholdere og moderatorer. Delt innhold kan for eksempel være filer, forelesers skjerm eller en whiteboard. I dette eksempelet blir det delt en pdf. Foreleser kan da velge hvilken side av pdf-en som skal vises i medieområdet, og deltakerne kan se filen som blir delt i "delt innhold"-verktøyet.
  Skjermbilde av delt innhold.
 4. Innstillinger-menyen lar deg konfigurere webkameraet og mikrofonen din, samt justere volumet på høyttalere og mikrofon.
  Merk: Dersom du trykker på "Bruk telefon for lyd" får du mulighet til å ringe inn til rommet, og følge lyden gjennom telefon. Nummeret som kommer opp er britisk, og telefonoperatøren din kan belaste deg for å ringe utenlands. Vi anbefaler derfor IKKE å ringe inn til økten.
  Skjermbilde av innstillinger-menyen

Øktmenyen #

Øktmenyen åpnes ved å trykke på den sorte knappen øverst i det venstre hjørnet. Denne menyen har et valg for hjelp og tilbakemelding, og et valg for å forlate sesjonen (økten). "Blackboard Collaborate hjelp" tar deg til Blackboards egen hjelpeside (engelsk), hvor du kan finne hjelp og forklaringer som er mer utfyllende enn denne artikkelen.

Skjermbilde av øktmenyen.

Tips til god praksis i nettbaserte økter #

Som deltaker i en Collaborate-økt kan du følge disse enkle rådene for at økten skal bli en god opplevelse for deg og de andre deltakerne. Hvis du skal være foreleser/moderator i en Collaborate-økt, finner du veiledning for dette her.

 1. Bli med i økten tidlig: Dette gir deg tid til å lære deg litt om hva som er mulig i økten, legge til et profilbilde og gjøre tekniske forberedelser, som å konfigurere lyd og video.
 2. Vær presis: Hvis du ikke kan være tidlig ute, sørg for å være presis. Gi beskjed om du kommer for sent eller ikke kan delta og husk på at alle kan se når noen blir med i en økt samt hvem de er og til hvilket tidspunkt.
 3. Introduser deg: Si hvem du er de første gangene du snakker, la læreren vite hvem som deltar og gi alle en sjanse til å bli kjent med deg.
 4. Bruk headset: Slik unngår du at alle andre får høye feedback-lyder mens du snakker.
 5. Slå av mikrofonen din når du ikke snakker:  Slik unngår du at alle andre hører irriterende bakgrunnsstøy fra at du taster eller har private samtaler, som kan gi inntrykk av at du ikke følger med.
 6. Vær profesjonell: Husk at du ikke er alene selv om du kanskje deltar i økten fra et privat sted. Ikke snakk i munnen på noen. Rekk opp hånda dersom det ikke er anledning til å snakke direkte, skriv spørsmål og tilbakemeldinger i chatten og vær oppmerksom på oppførselen din og ansiktsuttrykkene dine.

For flere tips og råd, se Blackboard sine hjelpesider.

Se også #

Kontakt #

Orakeltjenesten kan hjelpe deg hvis du støter på problemer.

11 Vedlegg
11073 Visninger
Gjennomsnitt (0 Stemmer)